fbpx
Prava pacijenataPravo nezaposlenih roditelja na rodiljnu naknadu

Pravo nezaposlenih roditelja na rodiljnu naknadu

Nezaposleni roditelji mogu ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu, što je pravo koje HZZO naziva, pošteda od rada. Rodiljna pošteda od rada traje od dana rođenja djeteta te može trajati do 6. mjeseca djetetova života (obvezni dio rodiljne poštede je do 70 dana od rođenja djeteta), a roditeljska pošteda od rada traje od 6. mjeseca do navršene 1. godine života djeteta ili do navršene 3. godine života blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta. Nezaposleni roditelj za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada ima pravo na novčanu naknadu u iznosu od 70 posto proračunske osnovice, odnosno 2.328,20 kune. Da bi ostvario to pravo od dana djetetova rođenja, nezaposleni roditelj zahtjev za njegovo korištenje treba podnijeti HZZO-u, u roku od 30 dana od dana djetetova rođenja.Ako nezaposleni roditelj propusti navedeni rok, ali ipak podnese zahtjev u roku od 120 dana od rođenja djeteta, pripada mu pravo na korištenje tog prava od dana podnošenja zahtjeva.
Da bi ostvario rodiljnu ili roditeljsku poštedu od rada, treba na dan rođenja djeteta ispunjavati slijedeća četiri uvjeta: da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u RH, da ima neprekidno prebivalište ili odobreni stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje tri godine, da ima zdravstveno osiguranje prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju te da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u protekle dvije godine.

Odnosno da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita ili u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija. Za nezaposlene osobe to znači da su se na burzu prijavili u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog privremene nesposobnosti za rad ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci radnog staža.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike