back to top
Portal ZdravljeŽivi zdravoPovezanost prehrane i akni - objašnjava nutricionistica Martinić

Povezanost prehrane i akni – objašnjava nutricionistica Martinić

Akne osim “tragova” na koži mogu ostaviti i teške posljedice na mentalno zdravlje. Trenutno neke probleme s kožom ima oko dvije milijarde ljudi na svijetu. I upravo su akne najčešći problem s kožom, a uzroci su im različiti. Nutricionistkinja Olja Martinić kaže kako su promjene na koži dosta vezane uz prehranu.

Što radite u slučajevima kada vam se javljaju osobe zbog problema s aknama?
Često imamo pacijente kojima je potrebno samo regulirati mikrofloru. Dakle, kada govorimo o promjenama na koži onda svakako treba povesti računa da se izregulira mikroflora. Na način da se uzimaju neki optimalni probiotici koji ne smiju biti agresivni. Postoje čak i određene formule koje su tipične, potrebne, ciljane i napravljene za kožu. I to se upotrebljava tek nakon što je liječnik isključio neke patološke razloge zbog takvog stanja kože.

Želučane smetnje

Je li određena hrana “kriva” zbog akni i koja?
Većina ljudi koja ima problem s kožom žali se da reagiraju na čokoladu, ali i na sve proizvode na bazi čokolade. Zatim na suhomesnate proizvode, a posebno na paštete. Vrlo često su to osobe koje su sklone i astmatičnim smetnjama. Primjetili smo da promjene na koži budu i kod osoba u razvoju koje imaju i neke želučane smetnje tipa refluksa.

Kako mogu sve to iskontrolirati?
Danas je srećom moguće utjecati na mikrofloru tako da se nadoknade odgovarajući probiotici. Nije dobro forsirati jednu kulturu jer ona može, iako je dobra, istisnuti druge dobre kulture. Optimum mikroflore je najbolji. Kod osoba s aknama posebno predlažemo unos velike količine prebiotika. To su supstance koje hrane domaće probiotike. Kako se tu radi o mladim osobama njihov probavni sustav ima još dovoljno kapaciteta da može sintetizirati svoje probiotike kojima je narušena mikroflora. Mi bi zapravo trebali mobilizirati postojeće prirodne probiotike u našem probavnom sustavu.

Daje li još što dobre rezultate?
Dobre rezultate daje i ekstrakt čička kojeg mladi obožavaju jer nije agresivan, a u velikoj mjeri je podrška koži iznutra. Čičak je kod osoba s aknama prvi izbor. Postoji i proizvod koji je kombinacija pet ljekovitih biljaka koji se koristi za upalne procese na koži. Predlažemo ga i osobama koje se žele izlagati suncu jer smanjuje degenerativne promjene i oksidativni stres. On je dobar izbor i za tvrdokorne akne.

Što preporučujete kod problema s aknama?
Osobe koje imaju takve poteškoće prvo se trebaju javiti dermatologu. Ono što mogu napraviti kao podršku iznutra je da uzimaju probiotike, preparat koji je na bazi aktivnih tvari koje su izolirane od čička te uzimati najmanje 12 do 16 čaša vode dnevno. Jer koža je veliki organ koji se redovito ljušti pa je bitno da novi epitel koji nastane bude dovoljno vlažan. Voda inače ima dva učinka, a to je da zahvaljujući vodi do stanice donesemo nutrijente koji su potrebni za zdravlje te stanice. Isto tako zahvaljujući vodi mi otplavimo sve ono što je višak u metaboličkim procesima i treba napustiti organizam.

Aditivi u proizvodima

Osim čokolade što bi mladi ljudi s problemom akni trebali izbjegavati?
Vrlo često se sada u tim situacijama odlučuju na tzv. bezglutensku prehranu što u principu u nekom trenutku i može dati rezultate. No pitanje je je li to zato što će netko izbaciti pšenicu ili zato što će izbjegavati sve druge aditive koje nalazimo u pekarskim proizvodima. Sigurno je da se pokazuje puno bolje stanje kada se uzima manje slatkiša i kolača te da se izbjegava sve što ima u sebi velike količine aditiva. Ti aditivi mogu biti i neke križne reakcije s određenim nutrijentima koje mogu izazvati upalne procese na koži.

Osim prebiotika i ekstrakta čička što još savjetovati?
Uglavnom na početku uz promjenu prehrane krenemo s ekstraktom čička na način da im se povećava konzumiranje svježeg povrća koje ide u obliku salata. Zimi obvezno predlažemo jelo napravljeno s kiselim kupusom i kiselom repom jer su to sve namirnice koje prirodno mogu poboljšati našu probiotičku mikrofloru.

Više iz rubrike:
Povezani članci
Tallow – beauty trend u Europi

Isprobali smo: krema za lice od goveđe masti je odlična, ali oprez

Psihodermatologija

Akademkinja Šitum: Stres je veliki čimbenik u nastanku bolesti kože

Reportaža

Kako se u kuhinji splitske bolnice priprema tri tisuće obroka dnevno

Akne i isotretinoin – anksioznost kod 27,5 posto ispitanika

Tražite više o zdravlju? Pretražite Portal Zdravlje
Najnovije s našeg portala
Stručno i s ljubavi

Foto dana: Pomoć logopeda djeci i školarcima u Domu zdravlja PGŽ

Konačna "presuda"

Ultra prerađena hrana šteti svakom organu u tijelu

Obavijest HALMED-a

Povlače se pojedine serije lijeka za epileptične napade

Tekst Sanje Kalebić

Liječila sam se od karcinoma dojke, taj put me promijenio iz temelja

Portal Zdravlje donosi
Odabrali čitatelji
Svestrani liječnik

Dr. Maloševac – od zagrebačkog liječnika do osječkog “hitnjaka”

Pothvat Caspera

Besplatan smještaj za onkološke pacijentice na liječenju u Splitu

Bolesti štitnjače, savjeti struke

Nije uvijek kriva štitnjača, mlade žene danas su preopterećene

Međunarodni zagrljaj

Foto dana: 12. izdanje kongresa kardioloških sestara u Makarskoj

Kontakt / Predloži temu