fbpx
Prava pacijenataOsobe s amputacijama u RH nemaju dostupna moderna pomagala

Osobe s amputacijama u RH nemaju dostupna moderna pomagala

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Zagrebu je održan skup „Inovacije u protetici i rehabilitaciji”. Predstavljena su najsuvremenija pomagala dostupna u nizu zemalja, ali ne i na listi HZZO-a.
Sa skupa je upućen apel institucijama da osobama s amputacijama omoguće korištenje modernih pomagala koja im povećavaju kvalitetu života.
Predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ), paraolimpijka Ana Sršen, istaknula je važnost dobrih proteza kroz svoje iskustvo.

Da nisam bila u mogućnosti sama financirati protezu, nikada se ne bih odlučila biti majka, rekla je.

Cilj događanja bio je objedinjavanje struke, donosioca politika i korisnika kako bi se prikazali noviteti i zatražilo njihovo uvrštavanje na popis HZZO-a.

Muzejski eksponati

Inovacijama želimo skrenuli pozornost na lošu opskrbu u Hrvatskoj. Više od 40 pomagala s te liste su zastarjela i više pripadaju muzejskim eksponatima nego zdravstvenom sustavu. Ortopedska pomagala imaju za cilj nadomjestiti tjelesni nedostatak i omogućiti osobi integraciju u zajednicu, ustvrdila je Sršen.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, države potpisnice dužne su osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u okviru materijalnih mogućnosti i napretka tehnologije.
Razina pomagala u Hrvatskoj ispod je razine EU i bitno smo lošiji od zemalja u okruženju, istaknula je četverostruka paraolimpijka.

Na događanju su predstavnici ortopedskih kuća Ottobock i Össur predstavili najnovija protetička dostignuća iz bionike: proteze ruke Bebionic i sustav Myo plus te aktivno koljeno Power Knee.
Myo Plus je nova generacija kontrolnog sustava proteze koja omogućava intuitivno upravljanje protezom pa korisnik doslovno mislima može utjecati na svaki pokret.

Nažalost takva tehnologija je rijetko kome dostupna jer se ne nalazi na listama HZZO-a. I u drugim područjima protetike stanje nije bolje. S opskrbom natkoljeničnih proteza prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija. Rješenje vidimo u udovoljavanju individualnim potrebama što je u duhu Konvencije i temeljnih ljudskih prava. Štednja na ortopedskoj opskrbi je najskuplja opcija za zdravstveni sustav što se može i izračunati. Struka, pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom i Hrvatski paraolimpijski odbor podržavaju nastojanja UAZ-a. I prepoznaju neadekvatna pomagala kao prepreku za uključivanje u sportsko-rekreativne i zdravstveno usmjerene aktivnosti, zaključila je Sršen.

Financijska ograničenja

Domaćin događaja, v.d. predstojnik Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, Neven ištvanović ustvrdio je da problemi prozlaze iz financijskih i administrativnih ograničenja.
Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić koja je govorila o Zakonu o osobnoj asistenciji. Istaknula je nastojanja države za zapošljavanjem osoba s invaliditetom i pozvala ih da se prijave na buduće natječaje.

Rekla je i da kontinuirano ukazuje na nelogičnosti u opskrbi ortopedskim pomagalima o čemu je razgovarala s ravnateljem HZZO-a Lucijanom Vukelićem.
Govor je završila podrškom nastojanjima Udruge amputiraca za stavljanje suvremenih pomagala na listu HZZO-a.
Udruga je okupljenim članovima, donositeljima odluka, lječničkoj struci i predstavnicima ortopedskih kuća predstavila svoja dva projekta.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike