fbpx
AktualnoNovi test zgrušavanja krvi uz kameru i vibraciju mobitela

Novi test zgrušavanja krvi uz kameru i vibraciju mobitela

Krvni ugrušci nastaju prirodno kao način da se zaustavi krvarenje nakon ozljede. Ali krvni ugrušci kod pacijenata s medicinskim problemima mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Zato milijuni ljudi uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, koji otežavaju zgrušavanje krvi.

Varfarin, međutim, nije savršen i zahtijeva od pacijenata da se često testiraju kako bi bili sigurni da je njihova krv u ispravnom rasponu zgrušavanja. Da bi se testirali, pacijenti moraju ili otići u klinički laboratorij ili koristiti skupi sustav testiranja kod kuće.
Istraživači sa Sveučilišta Washington razvili su novi test zgrušavanja krvi koji koristi samo jednu kap krvi, vibracijski uređaj i kameru pametnog telefona. Sustav uključuje plastični nastavak koji drži malenu čašicu ispod kamere telefona.
Osoba dodaje kap krvi u čašicu koja sadrži malu česticu bakra i kemikaliju koja pokreće proces zgrušavanja krvi. Tada vibracija telefona trese čašicu dok kamera prati kretanje čestice, koja usporava, a zatim se prestaje kretati kako se ugrušak formira. Istraživači su pokazali da ova metoda spada u raspon točnosti standardnih instrumenata na terenu.
Tim je ove nalaze objavio u časopisu Nature Communications.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike