fbpx
AktualnoNajmoderniji MSCT za preciznu snimku srca i krvnih žila dostupan i u RH

Najmoderniji MSCT za preciznu snimku srca i krvnih žila dostupan i u RH

Najvišeslojniji MSCT uređaj postao je dostupan i u Hrvatskoj zahvaljujući investiciji Poliklinike Medikol. Riječ je o uređaju koji, uz manju dozu zračenja i kraće vrijeme snimanja, omogućuje precizno snimanje cijelog srca. Omogućuje i neinvazinu koronarnu angiografiju, anatomsku i funkcionalnu procjenu srca i krvnih žila, procjenu stupnja suženja krvnih žila i analizu vrste aterosklerotskih plakova. Sve su to mogući i učestali uzroci infarkta.
Izuzev za dijagnostiku kardiovaskularnih bolesti, važan je i kod prevencije ili liječenja raka debelog crijeva. Naime, kako su pojasnili iz Poliklinike, uređaj omogućuje MSCT kolonoskopiju i detaljan pregled debelog crijeva te okolnih struktura.

Liječenje bolesti u benignom stadiju

– Zahvaljujući performansama 640-slojni MSCT omogućuje detaljni pregled debelog crijeva, ali i okolnih struktura. To je iznimno važno u dijagnostici i procjeni proširenosti karcinoma. Otkrivanje karcinoma debelog crijeva u najranijoj fazi povećava pacijentu šansu za preživljavanje i do 85 posto. Postupak se zove MSCT kolonografija ili virtualna kolonoskopija. Njime se jednako točno kao i kod klasične kolonoskopije isključuje ili potvrđuje postojanje polipa. Naime, maligni tumori debelog crijeva u visokom postotku nastaju iz benignih polipa te se otkrivanjem i odstranjenjem polipa gotovo isključuje mogućnost nastanka karcinoma. Ovo je rijedak slučaj i privilegija u kliničkoj medicini da se maligna bolest liječi već u benignom stadiju i smatram da se treba što više koristiti. Jedan od načina je i da napravite MSCT kolonografiju. Osim analize promjena unutar debelog crijeva pretraga istovremeno omogućuje i analizu ostalih organa u abdomenu i zdjelici, izjavio je doc. dr. sc. Josip Ćurić, dr. med. spec. radiologije iz Poliklinike Medikol.
Unatoč izostanku boli česta je nelagoda pacijentima skučenost dijagnostičkih uređaja. Stoga je važna prednos ovog aparata širok promjer otvora i mogućnost snimanja pacijenata neovisno o njihovoj tjelesnoj masi. Ovih novih 640-slojnih MSCT -a u Europi ima trenutno tek šest uključujući i ovaj u zagrebačkoj ispostavi Medikola. Prema riječima ravnateljice ove Poliklinike, dr. Ivanke Trstenjak Rajković, ovom investicijom nastoji se doprinijeti povećanju uspješnosti prevencije, dijagnostike i liječenja građana od kardiovaskularnih i onkoloških bolesti koje su, nažalost, glavni uzroci smrti u Hrvatskoj.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike