Multipla skleroza drugi uzrok invalidnosti iza prometnih nesreća

Datum:

Multipla skleroza, odmah iza prometnih nesreća drugi je najčešći uzrok invaliditeta. U povodu Hrvatskog dana multiple skleroze vodeći stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, te predstavnici bolesnika iz udruge „MS Tim Hrvatska“, poslali su poruku javnosti o važnosti njezinoga što ranijeg liječenja. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6500 osoba.

Bolest s tisuću lica

Multipla skleroza (MS) je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava, zahvaća mozak i kralježničnu moždinu, a zbog širokog spektra simptoma te različitih karakteristika kod svakog bolesnika s pravom se naziva bolešću s tisuću lica.
Značajno narušava kvalitetu života a bolesnicima su često potrebna mnoga pomagala. Mnogi su vezani za invalidska kolica, nesposobni za rad i trebaju njegovatelje.

Nove znanstvene spoznaje

Za oboljele od MS-a teret bolesti je velik.
O novim znanstvenim spoznajama vezanim uz multiplu sklerozu na briefingu za novinare govorili su stručnjaci.
Prof. dr. sc. Mario Habek iz KBC-a Zagreb, hrvatski je predstavnik u Europskom društvu za liječenje i istraživanje multiple skleroze (ECTRIMS). Uz nove smjernice za liječenje osoba oboljelih od relapsne multiple skleroze govorio je i o preporukama za bolje dijagnostičko praćenje progresije bolesti. Što ranije liječenje odgađa nastup trajne onesposobljenosti te općenito dovodi do boljeg dugoročnog ishoda bolesti.

Individualni pristup

Važnost individualnog pristupa temeljenog na novim znanstvenim spoznajama istaknuo je dr.sc. Gregor Brecl Jakob iz UKC-a Ljubljana. Strategija liječenja multiple skleroze proteklih se godina značajno promijenila a uključuje multidisciplinarnost.
Zbog širokog spektra simptoma i različite prezentacije kod svakog bolesnika MS se s pravom naziva bolešću s tisuću lica, rekla je gošća iz UKC-a Srbije, prof. dr. Jelena Drulović.

Poboljšanje protokola za MR preglede

Kao rezultat novih znanstveno utemeljenih spoznaja, nastale su nove preporuke kojima se optimizira provođenje i klinička interpretacija magnetske rezonancije (MRI). Došlo je do promjene protokola za provođenje MRI-a kako bi se poboljšale mogućnosti praćenja bolesti i učikovitosti liječenja. Od ključne je važnosti poruka je stručnjaka, dobra suradnja liječnika i bolesnika, redovite kontrole i pridržavanje plana liječenja.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...