fbpx
Živi zdravoMirisi koji razbuđuju - kava, citrusi, eukaliptus

Mirisi koji razbuđuju – kava, citrusi, eukaliptus

Studija je pokazala da udisanje mirisa kave poboljšava radnu memoriju i povećava budnost. Tako su kod sudionika istraživanja koji su udisali miris kave uočili poboljšanje kognitivnih sposobnosti, bolju koncentraciju i bolje pamćenje.

Koji još mirisi imaju okrepljujući učinak i mogu pomoći pri buđenju?
Uglavnom se radi o raznim eteričnim uljima i mirisima koji su već neko vrijeme pod lupom raznih stručnjaka. Za eterična ulja kažu da imaju niz pozitivnih učinaka, no pri korištenju treba biti oprezan jer istraživanja pokazuju da neka izazivaju štetne reakcije, pa se prije uporabe treba konzultirati sa stručnjakom.

Eterična ulja citrusa
Eterična ulja citrusa imaju vrlo ugodan miris i također nam mogu pomoći u borbi protiv pospanosti. Najučinkovitiji je miris eteričnih ulja limuna i slatke naranče. Pomažu u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Miris limuna također potiče kreativnost.

Eterična ulja eukaliptusa
Eukaliptus je među najpopularnijim eteričnim uljima jer za njega kažu da donosi mnoge blagotvorne učinke, od protuupalnih, antioksidativnih do antibakterijskih. Trebao bi ublažiti glavobolju i pomoći u buđenju.

Eterična ulja paprene metvice
Pepermint se također često i dugo koristi u aromaterapiji u različite svrhe. Miris paprene metvice pomaže kod mučnine i povraćanja i ima mnoge druge pozitivne učinke. Učinkovit je u poboljšanju raspoloženja i buđenju.

Miris đumbira
Đumbir je također poznata biljka koja se često koristi kao dodatak prehrani, a ponegdje se tradicionalno koristi i u ljekovite svrhe, jer doista ima mnogo pozitivnih učinaka. Podiže razinu energije i raspoloženje. Miris đumbira ili šalica čaja od đumbira smatra se pravim “pojačivačem” energije.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike