Mamurluk nije bolest i nema lijek. Evo što se točno događa u organizmu kod mamurluka

Datum:

Većina ljudi barem je jednom u životu bila žrtvom „čaše viška“ te osjetila simptome mamurluka jutro nakon. Usprkos činjenici da mamurluk ne doživljavamo kao bolest i dalje tražimo „lijek“ kako bismo ga lakše prebrodili. No, što se točno događa u organizmu tijekom mamurluka?
Najčešći simptomi mamurluka su dehidracija, glavobolja, mučnina te problemi u probavnom sustavu. Mogu trajati između nekoliko sati do čak 24 sata. Alkohol, odnosno etanol koji se nalazi u alkoholnim pićima, metabolizira se u organizmu u acetaldehid i octenu kiselinu. Etanol kao molekula ima diuretsko djelovanje što znači da dolazi do pojačanog izlučivanja mokraće, a zbog toga i do dehidracije. Stoga je u svrhu smanjenja simptoma mamurluka vrlo važno piti vodu kako bi se razina dehidracije smanjila na minimum. Osim dehidracije, etanol je odgovoran i za glavobolju do koje dolazi zbog njegovog vazodilatacijskog učinka (širenja krvnih žila).

Acidoza i iscrpljenost

Osim acetaldehida koji se stvara u drugom stupnju metabolizma etanola, dolazi do smanjenja omjera dviju molekula (NAD+/NADH). Zbog toga dolazi do acidoze te smanjenog stvaranja glukoze što dovodi do iscrpljenosti organizma. Opetovanim konzumiranjem alkoholnih pića povećava se rizik od pojave gastritisa zbog oštećenja želučane sluznice.
Pomoć za kojom najčešće posežemo u slučaju mamurluka je voda tj. rehidracija, neko masno jelo ili analgetici u svrhu rješavanja glavobolje i drugih popratnih boli. Dok je i dalje uvriježeno mišljenje kako pravog lijeka za mamurluk nema, mnogi tvrde kako određeni preparati mogu pomoći pri rješavanju neugodnih simptoma.

Bez dokaza o učinku

Niacinamid (vitamin B3) je izvor bitne molekule (NAD+) u našem organizmu koji sudjeluje u brojim metaboličkim putevima. Jedan od njih je i metabolizam alkohola te se smatra kako povećani unos vitamina B3 može ubrzati proces razgradnje alkohola i tako smanjiti simptome mamurluka. Ginseng, đumbir, ulje boražine te mnogi drugi biljni pripravci su također smatrani kako mogu umanjiti simptome mamurluka. No, postoji vrlo malo ili gotovo nikakvi dokazi o učinkovitosti ovih pripravaka na ljudima.

Iako se potraga za pravim lijekom protiv mamurluka nastavlja, trenutno takav preparat ne postoji. Na kraju, najbolja utjeha je već davno poznati ritual bogatog doručka i izobilja vode, a ukoliko se odlučite na određene preparate, potrebno je obratiti pozornost odakle dolaze, kojeg su sastava i kakvoće ti pripravci te mogu li potencijalno napraviti još više štete.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...