AktualnoLoše zdravlje zubi utječe na cjelokupan organizam

Loše zdravlje zubi utječe na cjelokupan organizam

Učenici petih razreda u Primorsko-goranskoj županiji imaju zdravije zube, ne samo od ostataka svojih vršnjaka u Hrvatskoj nego i od dosega kojemu teži Svjetska zdravstvena organizacija! Kako je to postignuto? Oralno zdravlje ima zdravstveno, ekonomsko i socijalno značenje. Zdravstveni problemi zbog lošeg oralnog zdravlja odnosno loše oralne higijene ozbiljni su. Tako ih treba i shvatiti te na vrijeme pristupiti prevenciji. O tome nam govore Nevenka Vlah,univ.mag.sanit.publ., i prim. Helena Glibotić Kresina, spec.javnog zdravstva iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u Rijeci.

Karijes najraširenija bolest

Nažalost, zubni je karijes danas bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i moguće mjere prevencije, najraširenija bolest civilizacije. Od nje boluje oko 90 posto cjelokupnog čovječanstva stoga svakako predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Osim što ugrožava zdravlje zuba i sluznice usne šupljine, kažu Vlah i Glibotić Kresina, karijes ima velik utjecaj na opće zdravlje osobe. Tako i na kvalitetu života.
Povezuje ga se s kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, dijabetesom, preranim rođenjem djece s nižom porođajnom težinom kao i s aspiracijskom pneumonijom.

Psihološki aspekti

Osim toga, zdravi zubi imaju i psihološki utjecaj na osobu. Lijep osmijeh i zdravi zubi važan su čimbenik samopouzdanja te uvelike olakšava socijalne kontakte. Loše oralno zdravlje može utjecati na cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje osobe.

Helena Glibotić Kresina, Nevenka Vlah, Foto: Privatna arhiva

 

Sve navedeno ukazuje da je problem lošeg oralnog zdravlja velik javnozdravstveni problem kojemu treba pristupiti vrlo ozbiljno.
Posebno kad se zna da se više od 90 posto svih bolesti usne šupljine može spriječiti. Važno je naglasiti kako s prevencijom treba krenuti što ranije, već u samoj trudnoći te se kontinuirano treba nastaviti provoditi kroz čitavo djetinjstvo.

Program prevencije

Upravo zbog što ranije prevencije i boljeg oralnog zdravlja 2008. godine pokrenut je županijski preventivni program. Naziv mu je „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih“. Na tome surađuju Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjel socijalne i Odjel školske i sveučilišne medicine, u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC Rijeka i Katedrom za dječju stomatologiju Fakulteta dentalne medicine u Rijeci.
Ovaj Program je jedini preventivni Program ove vrste u Hrvatskoj koji se kontinuirano provodi već 14. godinu. U njemu se sustavno vodi briga o oralnom zdravlju djece i mladih.

Županijski program model za nacionalni program

Njime se nastoji podići svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi. Ukazati na važnost redovnog posjećivanja liječnika dentalne medicine. Cilj je postizanje i čuvanje dobrog oralnog zdravlja.
Taj Program, odnosno model unaprjeđenja oralnog zdravlja pokazuje se održivim. Ne samo što se provodi već 14 godina nego je polučio je rezultate u obliku poboljšanja oralnog zdravlja djece. To je i nadogradnja postojećeg programa kako bi rezultati bili još bolji.
U provedbi su povezani svi važni dionici iz različitih profesija, kažu Vlah i Glibotić Kresina. Oni izravno ili neizravno djeluju, svatko u svom djelokrugu kompetencija, ka zajedničkom cilju. A to je sretan i zdrav osmijeh. Županijski program je postao model prema kojem je pokrenut i nacionalni program zaštite oralnog zdravlja 2016..

Obuhvaćeni svi 6 godišnjaci i 12 godišnjaci

Preventivnim programom obuhvaćeni su svi 6 godišnjaci i 12 godišnjaci iz ove županije. A u vrtiće se vratila dobra praksa četkanja zuba. Djeca u svojim odgojnim skupinama nakon podnevnog obroka peru zube.
Poseban naglasak brige o oralnom zdravlju u sklopu provedbe programa stavljen je i na trudnice kao buduće majke.
Njih patronažne sestre educiraju o važnosti brige, kako za zdravlje vlastitih zuba, tako i o zdravlju zuba nerođenog djeteta, odnosno dojenčeta.

Upisi prvašića uz potvrdu doktora dentalne medicine

Djeca koja upisuju prvi razred osnovne škole ispunjene obrasce oralnog statusa od strane svojih odabranih doktora dentalne medicine donose svom liječniku školske medicine. To je dio zdravstvene dokumentacije za upis u prvi razred osnovne škole.
Postupak skrining kontrole dječjih zuba ponavlja se u 5. razredu kada specijalisti pedodonti odlaze u škole i djeci pregledavaju zube.
Osim pregleda učenike se educira o pravilnom provođenju oralne higijene.

Lutak Pero pere zube

U sklopu Programa tiskana je edukativna brošura „Za zdrav i lijep osmijeh“. Sustavno se dijeli na sistematskim pregledima učenicima upisnicima u 1. razred. Potom, edukativni letak za roditelje predškolske djece, bojanka za djecu predškolske dobi te letak za trudnice. Osmišljena je i interaktivna lutkarska predstava „Kako Pero pere zube“.
Edukativna lutka „Pero“ ujedno je i model za demonstraciju pravilnog četkanja zubi te se djeci na interaktivan, zanimljiv i njima prihvatljiv način prezentira važnost brige o oralnom zdravlju. Također i način pravilnog četkanja zubi, pa djeca i osobno mogu isprobati četkanje na modelu.

Dani oralnog zdravlja

U sklopu programa svake se godine obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja i Europski dan oralnog zdravlja čija je svrha odaslati javnosti poruku da je rana prevencija karijesa i parodontalnih bolesti najbolji oblik liječenja, a rano promicanje zdravih stilova života najbolja i najisplativija investicija. U širenju zdravstvenih informacija velika pomoć leži u medijima koji predstavljaju vrlo važnu kariku te mogu uvelike doprinijeti zdravom i lijepom osmijehu djece.

Zdravi zubi – sretan dječji osmijeh

Tijekom 2014. godine pokrenut je Pilot projekt “Zdravi zubi – sretan dječji osmijeh” kao nadogradnja postojećeg programa. Program teče, objašnjavaju nam Vlah i Glibotić Kresina u dogovoru s rukovoditeljima predškolskih ustanova u PGŽ.
Roditeljima koji djecu upisuju u vrtić u PGŽ podijeljeni su standardizirani obrasci oralnih statusa kako bi prije upisa posjetili doktora dentalne medicine.
Provode se i preventivne aktivnosti u svim vrtićima u Županiji kroz edukativne radionice za djecu i roditelje, a uvedeno je četkanje zuba u vrtićkom uzrastu djece od 3-6 godina. Zdravstvene voditeljice, odnosno stručna služba vrtića educirana su od strane NZZJZ PGŽ. O pravilnoj oralnoj higijeni, odnosno promicanju oralnog zdravlja u vrtiću.

Dosad 46 certifikata

Osnovni je cilj što ranija sustavna briga o oralnom zdravlju djece. Svaki vrtić u kojem barem jedna odgojna grupa to čini, stječe pravo za dobivanje Certifikata za vrtić koji promiče oralno zdravlje. Do danas je podijeljeno 46 certifikata.
Od 2019. godine u Program su uključeni i pedijatri te su njime obuhvaćena i sva predškolska djeca, a ne samo ona koja pohađaju vrtiće. Cilj je da pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, roditelje upute na obvezan prvi stomatološki pregled nakon nicanja prvih zuba u dobi od 6-12 mjeseci. Taj rani kontakt važan je jer se stvara prijateljski odnos s doktorom dentalne medicine kojemu se najčešće ide kada zub zaboli te takvi posjeti budu traumatični.

Zavidni rezultati

Uzevši upravo šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake kao ciljanu populaciju, dobiven je uzorak učenika, temeljem čije se procjene oralnog statusa ocjenjuje oralno zdravlje djece u populaciji.
Od 2008. do 2021. godine pregledano je 44 825 djece u PGŽ. Šestogodišnjaka 24 644 prosječne dobi 6,5 godina i 12godišnjaka 20 181 prosječne dobi 11,5 godina. Odaziv i šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz sve godine provođenja programa je 70 posto. Kp/KEP indeks se smanjio sa 4,7 posto na 3,51 posto (šestogodišnjaci), sa 2,5 posto na 1,0 posto (dvanaestogodišnjaci).

Raste indeks zdravih zubi

Udio šestogodišnjaka sa zdravim zubima (KIO indeks) je porastao sa 24,6 posto na 31 posto, a dvanaestogodišnjaka sa 14,8 posto na 33,3 posto. Ri indeks je porastao s 19 posto na 36 posto (šestogodišnjaci), a kod dvanaestogodišnjaka saniranost trajnih zuba porasla je s 55 posto na 67 posto.

Otkad se program kontinuirano, sveobuhvatno i sustavno počeo provoditi u predškolskim ustanovama stanje pokazatelja oralnog zdravlja šestogodišnjaka iz godine u godinu se poboljšavao. Dotad je ostajao na istoj razini (od 2011.-2015. Kp indeks je bio 4,2 posto. Svake sljedeće godine bio je u padu. Odnosno 2016. i 2017. iznosio je 4,0 posto a 2021. je iznosio 3,5 posto.

U programi svi državni i 80 posto privatnih vrtića

U program je uključeno 100 posto državnih te 80 posto privatnih vrtića u PGŽ. Od ukupnog broja predškolske djece vrtićkog uzrasta koji su na bilo koji način uključeni u program, njih 50 posto organizirano u vrtiću jednom na dan četka zube.
Prema dosad prikupljenim i obrađenim podacima kp indeks predškolaca je 1,28, postotak djece sa svim zdravim zubima (KIO indeks) je 27 post. A saniranost (Ri indeks) 29 posto.
Možemo zaključiti da se u Primorsko-goranskoj županiji djeca zdravo i sretno smiju te to ohrabruje da nastavimo dalje jer tako gradimo dobar temelj za zdravo tijelo i duh, zaključuju Vlah i Glibotić Kresina.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike