AktualnoLiječnička te komora medicinskih sestara i tehničara podržavaju uvođenje covid potvrda

Liječnička te komora medicinskih sestara i tehničara podržavaju uvođenje covid potvrda

Prvi dan uvođenja covid potvrda u zdravstveni sustav obilježili su prosvjedi i nezadovoljstvo dijela djelatnika. Dio njih je  negirao da uopće postoji pandemijska zaraza te su najavili su svoj dolazak pred bolnice i sutra. U reakciji na današnja događanja Komora sestara poručuje da jasno i nedvojbeno podržava odluku o uvođenju COVID potvrda te se ograđuje od stavova desetak svojih članova koji su jutros protestirali pred nekoliko bolnica zbog uvođenja potvrda i testiranja.

Nekoliko desetaka medicinskih sestara i tehničara prosvjeduje ispred bolnica protiv mjera čiji je cilj sprječavanje širenja infekcije COVID-19, umjesto da poštuju medicinska pravila, testiraju se i rade s pacijentima na svojim radnim mjestima, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Naveo je i da je većina medicinskih sestara cijepljena (oko 72 posto), a dio ih je  prebolio COVID. Komora očekuje da one medicinske sestre koje se nisu cijepile i nisu preboljele COVID, redovito obave testiranje kao standardnu mjeru zaštite protiv infekcije. Komora je neprihvatljivim ocijenila pokušaje pojedinaca izvan zdravstvenog sustava da iskoriste situaciju i manipuliraju zaposlenima te  još jednom pozvala sve medicinske sestre i tehničare, koji se do sada nisu cijepili, a nemaju medicinske kontraindikacije za cijepljenje, da to što prije učine.

 

Liječnička komora je upozorila da bilo kakvi prosvjedi u ili oko bolnica narušavaju mir bolesnika. Navela je i podatak da 95 posto liječnika ima imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem bolesti. U Komori su uvjereni da će oni rijetki liječnici koji nisu preboljeli COVID i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom. Odbijanje redovitog testiranja zdravstvenih djelatnika u vrijeme bujanja pandemije Liječnička je komora usporedila sa zdravstvenim djelatnicima u operacijskoj dvorani koji za vrijeme operacije ne žele staviti rukavice i masku.

I za odbijanje testiranja, kao i za odbijanje rukavica ili maski, ne postoji prihvatljivo opravdanje jer oba izravno štete sigurnosti ljudi o kojima skrbimo – našim bolesnicima, poručuje Liječnička komora.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike