Liječnička te komora medicinskih sestara i tehničara podržavaju uvođenje covid potvrda

Datum:

Prvi dan uvođenja covid potvrda u zdravstveni sustav obilježili su prosvjedi i nezadovoljstvo dijela djelatnika. Dio njih je  negirao da uopće postoji pandemijska zaraza te su najavili su svoj dolazak pred bolnice i sutra. U reakciji na današnja događanja Komora sestara poručuje da jasno i nedvojbeno podržava odluku o uvođenju COVID potvrda te se ograđuje od stavova desetak svojih članova koji su jutros protestirali pred nekoliko bolnica zbog uvođenja potvrda i testiranja.

Nekoliko desetaka medicinskih sestara i tehničara prosvjeduje ispred bolnica protiv mjera čiji je cilj sprječavanje širenja infekcije COVID-19, umjesto da poštuju medicinska pravila, testiraju se i rade s pacijentima na svojim radnim mjestima, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Naveo je i da je većina medicinskih sestara cijepljena (oko 72 posto), a dio ih je  prebolio COVID. Komora očekuje da one medicinske sestre koje se nisu cijepile i nisu preboljele COVID, redovito obave testiranje kao standardnu mjeru zaštite protiv infekcije. Komora je neprihvatljivim ocijenila pokušaje pojedinaca izvan zdravstvenog sustava da iskoriste situaciju i manipuliraju zaposlenima te  još jednom pozvala sve medicinske sestre i tehničare, koji se do sada nisu cijepili, a nemaju medicinske kontraindikacije za cijepljenje, da to što prije učine.

 

Liječnička komora je upozorila da bilo kakvi prosvjedi u ili oko bolnica narušavaju mir bolesnika. Navela je i podatak da 95 posto liječnika ima imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem bolesti. U Komori su uvjereni da će oni rijetki liječnici koji nisu preboljeli COVID i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom. Odbijanje redovitog testiranja zdravstvenih djelatnika u vrijeme bujanja pandemije Liječnička je komora usporedila sa zdravstvenim djelatnicima u operacijskoj dvorani koji za vrijeme operacije ne žele staviti rukavice i masku.

I za odbijanje testiranja, kao i za odbijanje rukavica ili maski, ne postoji prihvatljivo opravdanje jer oba izravno štete sigurnosti ljudi o kojima skrbimo – našim bolesnicima, poručuje Liječnička komora.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...