Lani rekordna bolovanja u RH, Beroš najavio mjere protiv lažnih bolovanja

Datum:

 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i poslodavci godišnje na bolovanje troše tri milijarde kuna zbog čega je ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak najavio jače kontrole i ovlasti kontrolora HZZO-a u borbi protiv lažnih bolovanja.
Tijekom 2021. godine evidentirano je rekordnih 20,1 milijun dana bolovanja u Hrvatskoj, unatoč tome što su kontrolori HZZO-a zatvorili 35 posto pregledanih bolovanja.

Analizirajući postojeći sustav bolovanja u Hrvatskoj kao i modele drugih zemalja u Europi, Ministarstvo zdravstva i HZZO održali su šire konzultacije s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) s kojima razmatraju nužne promjene u sustavu bolovanja u smjeru izmjena zakona i pravilnika s ciljem dodatnog unapređenja postojećeg modela te u konačnici podizanja učinkovitosti zdravstva, ali i konkurentnosti gospodarstva.
“Cilj nam je osnažiti ulogu HZZO-a koji će značajno umanjiti mogućnost za manipulaciju. To će se provesti putem češćih žurnih kontrola i zaključivanja bolovanja direktno od strane kontrolora HZZO-a u slučaju uočavanja određenih nepravilnosti”, poručio je Beroš reagirajući na izvješće HZZO-a o porastu broja bolovanja u protekloj godini.

Zloupotrebe bolovanja ne bi smjele više prolaziti i planiramo ih eliminirati iz sustava putem zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu, izjavio je Beroš.

Beroš napominje da izabrani liječnik svakom bolesniku, ako to traži zdravstveno stanje, ima pravo odrediti bolovanje.
No, ono što se naziva ‘lažnim bolovanjem’ nije bolovanje, već očita zloupotreba zakona koja ne smije postojati u zdravstvenom sustavu, poručuje ministar.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...