Kardiolog koji je otišao raditi na Mljet i postao vijest, vratio se u Zagreb i izdao knjigu
dr. Siniša Car, foto: Ivan Agnezović/Regionalni tjednik

Stanovnici otoka Mljeta, njih nešto više od tisuću, godinama su imali svoju omiljenu liječnicu obiteljske medicine,  dr. Magdalena Nardelli Kovačić. Nerijetko je govorila “da se još 1000 puta rodim i još 1000 puta završim medicinski fakultet, opet bih došla raditi i živjeti na Mljet”. 

Prilikom odlaska u mirovinu i sama se angažirala kako bi na Mljet došao liječnik obiteljske medicine i zaista se to dogodilo, od 2016. do kraja ove godine, tamo je živio i radio doktor Siniša Car, internist kardiolog. Njegov potez tada, da ode na udaljen otok i radi obiteljsku medicinu bio je novinska vijest. Rodni je Varaždin i rad u tamošnjoj općoj bolnici zamijenio 2016. godine ambulantom u Babinom Polju na Mljetu. Idilični spoj otoka i liječnika Siniše Cara potrajao je punih pet godina na zadovoljstvo svih mještana, a onda je dobio poziv od kolege iz Zagreba. Naime, dr. Siniša Car uz posao na Mljetu dolazio je na ispomoć i dežurao u Općoj bolnici u Dubrovnik gdje povremeno radi i izv.prof.dr.sc. Vjekoslav Radeljić, voditelj odjela za invazivnu i intervencijsku kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Sestre milosrdnice. Danas je zaposlen u Zagrebu, a mjesto liječnika opće prakse u Babinome Polju ostalo je upražnjeno s trajno otvorenim natječajem za liječnika obiteljske medicine. Na tom otoku još je jedan liječnik, dr. Sandra Benković, zaposlena u ambulanti na drugom kraju otoka, u Goveđarima. Ona će do dolaska novog liječnika skrbiti o svima koji trebaju zdravstvenu skrb na Mljetu.

A dr. Siniši Caru Mljet je definitivno promijenio život. Nakon što je napustio taj otok i otišao u Zagreb, napisao je i knjigu „Mljet, Sadržaj sreće“. Radi se o prvom književnom uratku tog liječnika koji piše o svom preseljenju i zamjeni varaždinske bolnice otočkom izolacijom u vrijeme kada su brojni liječnici napuštali Hrvatsku, a on se odlučio na život na otoku. Knjiga je nastala zahvaljujući kolumnama koje je godinama pisao za lokalni tjednik pa je višegodišnje iskustvo otočkog života dr. Car pretočio u knjigu u kojoj ukazuje na jednostavnost života, ali i izazove koji nastaju kao kombinacija posljedica odluka i igre sudbine.

Svestrani liječnik koji danas radi u KBC-u Sestre milosrdnice, na Mljetu je ostavio trag i u svojem društvenom djelovanju – oformio je crkveni zbor, pjevao u klapi, a inicirao je i otvaranje podružnice Glazbene škole, vjerujući kako Mljet i njegova zajednica, imaju ogroman potencijal. Prvo predstavljanje knjige „Mljet, Sadržaj sreće“ planirano je u Dubrovniku.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments