Po rastu karcinoma štitnjače Hrvatska u svjetskom vrhu

Datum:

Istaknuto je to u na manifestaciji “Svibanj mjesec leptira-#Nosi leptira” kojom je u središtu Zagreba obilježen Međunarodni dan svjesnosti o bolesti štitnjače.
Na Cvjetnom trgu manifestaciju su organizirali Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i Hrvatsko društvo za štitnjaču, a štandove su ukrašavali raznobojni božuri – simboli borbe oboljelih.
U Hrvatskoj je lani operirano tri tisuće osoba zbog bolesti štitnjače, među kojima je bilo 650 slučajeva karcinoma. Te brojke pokazuju da je bolest u porastu i da su iznimno važne liječničke kontrole, izjavila je novinarima jedna od organizatorica Verica Mešić koja je i sama pobijedila karcinom štitnjače.
Mi sugeriramo da svaka žena iznad 50 godina, ako ima neke nespecifične simptome kao što je umor, pospanost, nedostatak energije, dobivanje na težini, da odredi tireotropin. To je laboratorijska dijagnostika i na temelju tog jednog hormona mi već možemo vidjeti o čemu se radi, rekao je dr. Tomislav Jukić iz Klinike za onkološku i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice.
Naglasak manifestacije bio je na edukaciji i redovnim pregledima, ali i na psihološkom aspektu – kako prihvatiti i nositi se s dijagnozom.
U petak je počelo i obilježavanje mjesečne akcije „Svibanj mjesec leptira – #NosiLeptira“ te su, u znak podrške oboljelima od bolesti štitnjače, u 21 sat osvijetljene zagrebačke fontane.
Inicijator obilježavanja na svjetskoj razini je ”Thyroid Federation International”, krovna svjetska asocijacija udruga za bolesti štitnjače, a čija je članica i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...