back to top
NaslovnaZdravstvena pismenostSpecijal Sol i ŠećerKako ne pretjerivati sa soli? Otkrivamo skrivene izvore u hrani
Količina soli u namirnicama koje često konzumiramo

Kako ne pretjerivati sa soli? Otkrivamo skrivene izvore u hrani

Iako se na prvu ne čini kao značajna brojka, proizvode koji sadrže iznad 0,3 grama soli na 100 grama trebalo bi konzumirati tek povremeno. Pogledajte koje su to česte namirnice u kojima se skriva veća količina soli, kako biste lakše postigli unos soli do preporučenih 5 grama dnevno.


Prekomjeran unos soli u prehrani povećava rizik od povišenog krvnog tlaka i posljedično razvoja drugih bolesti srca i krvnih žila. Hrvati u prosjeku unose 11,6 g soli dnevno što je dvostruko više od preporuke. U Hrvatskoj čak 45% populacije starije od 18 godina boluje od hipertenzije.

Prema nekim procjenama smanjenje unosa kuhinjske soli za samo 1 g/dan spriječilo bi gotovo 7000 smrti zbog bolesti srca i krvnih žila godišnje u Hrvatskoj. Gotovo 80% soli koju unosimo u organizam smatra se skrivenom soli odnosno unosimo je konzumacijom polugotove i gotove hrane i hrane iz restorana.

Skrivena sol u namirnicama koje često konzumiramo

  • Brza hrana: 14,3 posto
  • Pekarski proizvodi: 13,1 posto
  • Industrijske juhe: 9,8 posto
  • Suhomesnati proizvodi: 8,1 posto
  • Sirevi: 2,7 posto
  • Umaci: 1,2 posto

Infografika: količina soli u prehrambenim namirnicama koje se često koriste; specijal Zdravstvene pismenosti Sol i Šećer

Jeste li znali da je pršut 50% slaniji od morske vode?

Pršut je 50 posto slaniji od morske vode; specijal rubrike Zdravstvena pismenost Sol i Šećer


Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, preporučena količina soli iznosi 5 grama ili jedna žličica na dan.

Preporučen unos soli iznosi 5 grama dnevno, što odgovara količini jedne žličice

Hrana može sadržavati visoki udio soli bez da tu hranu percipiramo kao slanu. Namirnice koje sadrže sol koju ne osjetimo na svome nepcu smatraju se skrivenim izvorima soli u hrani.


Namirnice koje predstavljaju skriveni izvor soli u hrani

Primjeri namirnica s više od 2,9 grama skrivene soli ↓
  • Smrznuta pizza sa šunkom i sirom (gotov proizvod): 5 grama soli na 330 grama
  • Prašak za pecivo: 4,3 grama soli na 10 grama
  • Burger u pecivu sa slaninom: 3,6 grama soli u jednom komadu
  • Začinska mješavina dodatak jelima s povrćem: 2,9 grama soli u jednoj žličici

Primjeri namirnica s 1,4 do 2,6 grama skrivene soli ↓
  • Dehidrirana goveđa juha s tjesteninom: 2,6 grama soli na jednu porciju (250 mililitara)
  • Mješavina za palačinke u prahu: 1,5 grama soli na 100 grama
  • Kiseli krastavac: 1,5 grama soli na 100 grama
  • Smrznuto lisnato tijesto: 1,4 grama soli na 100 grama

Primjeri namirnica s 1,1 do 1,3 grama skrivene soli ↓
  • Kruh: 1,3 grama soli na 100 grama
  • Panirani riblji štapići od fileta ribe: 1,1 grama na 150 grama
  • Mješavina za muffine u prahu: 1,1 grama na 100 grama
  • Smrznuti njoki: 1,1 gram na 100 grama

Primjeri namirnica s 0,5 do 1 grama skrivene soli ↓
  • Pecivo: 0,97 grama na 100 grama
  • Proizvodi od lisnatog tijesta s nadjevom od marelice, spreman za pečenje: 0,88 grama na 100 grama
  • Konzervirani grah: 0,65 grama na 100 grama
  • Proteini u prahu: 0,5 grama na 30 grama


Literatura: 1. DELAŠ AŽDAJIĆ, M., DELAŠ, I., ŠTIMAC GRBIĆ, D., AŽDAJIĆ, S. i VAHČIĆ, N. (2018). UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA. Acta medica Croatica, 72 (2), 133-138. 2. Sodium intake and dietary sources of sodium in a sample of undergraduate students from Novi Sad, Serbia. Vojnosanit Pregl. 2017 Jul;73(7):651-6. doi: 10.2298/VSP141010063J. PMID: 29314797. 3. World Health Organization. Guideline: Sodium Intake for Adults and Children Geneva, Switzerland: WHO, 2012. www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake_printversion.pdf
Podaci se temelje na informacijama iz navedenih izvora te na stručnom znanju i/ili profesionalnom iskustvu autora. Pripremljeno u suradnji s prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist/Vitaminoteka d.o.o. za savjetovanje u nutricionizmu.
ZA SAVJET O SVAKOM KONKRETNOM ZDRAVSTVENOM PROBLEMU OBRATITE SE IZRAVNO SVOJEM LIJEČNIKU ILI NADLEŽNOM ZDRAVSTVENOM RADNIKU. SANDOZ d.o.o. NE POSTAVLJA DIJAGNOZU NITI DAJE OSOBNE MEDICINSKE SAVJETE O BOLESTI I NAČINU LIJEČENJA.

Pokrovitelj Specijala:

Sandoz

Podijelite članak:

Više iz Specijala

Više s Portala Zdravlje

Najnovije

Izabrali čitatelji

Naše rubrike