fbpx
AktualnoIzmjene programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

Izmjene programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

Program ranog otkrivanja raka vrata maternice uveden je 2012. godine otkad su žene u dobi između 25 i 64 godine pozivane na Papa test. Nakon četiri godine ovaj je program privremeno zaustavljen. U tijeku je pilot projekt kojem je cilj definirati potrebne promjene i osuvremeniti ovaj probir. Pilot projekt provodi se od prošle godine u Virovitičko podravskoj županiji.
– Trenutno je i dalje u tijeku provedba pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji. Pilot projekt započeo je u travnju 2023.. Ove godine nastavljeno je s provedbom aktivnosti na slijedećih godinu dana sukladno suglasnosti Ministarstva zdravstva. Nakon završetka pilot projekta planira se izraditi protokol programa za provedbu na nacionalnoj razini. Pilot projekt se provodi među ženama u dobi od 20 do 64 godine koje imaju izabranog ginekologa na području Virovitičko podravske županije. Kao primarni test probira koristi se Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina te kotestiranje (Papa test i test na
HPV) za žene u dobi od 30 do 64 godine. Pozivanje žena provodi se iz ginekoloških ordinacija, pojasnila je prim. Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U prvoj fazi pilot projekta (travanj – prosinac 2023.) provedeno je 810 uzoraka na Papa
testiranje, a na HPV 721 obrisak. Prema rezultatima, sedam posto nalaza je pozitivno na HPV infekciju, a kod devet posto je nalaz s abnormalnim stanicama na Papa testu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike