fbpx
AktualnoInicijativa za otvaranje hospicija u Zagrebu

Inicijativa za otvaranje hospicija u Zagrebu

Hrvatska još nema nacionalni plan razvoja palijativne skrbi. U nekim dijelovima zemlje je dobro organizirana dok pojedine županije, uključujući Grad Zagreb, napreduju sporo ili nikako. Upozoreno je na okruglom stolu koji je organizirala stranka “Hoćemo pravedno”.
Na skupu je sudjelovala Vlasta Vučevac, članica Povjerenstva za palijativnu skrb pri Ministarstvu zdravstva, klinička psihologinja Branka Leljak i Jadranka Zdeličan, dopredsjednica Hrvatske udruge prijatelja hospicija. Istaknule su da je cilj palijativne skrbi podizanje kvalitete života umirućih i njihovih obitelji.
Naglašeno je da je provedba palijativne skrbi zakonski definirana kao dio primarne zdravstvene zaštite. No provedba tog modela odvija se sporo i nejednoliko. Pojedine županije ne poštuju zakonske odredbe po kojima su obavezne oformiti tim za planiranje razvoja palijative. A prema europskim propisima dužne su osigurati i određen broj kreveta u hospiciju.
Posebno je istaknuto da Grad Zagreeb još uvijek nema hospicij. Ima osnovanu Ustanovu za zdravstvenu njegu u kući koja je svojedobno provodila projekt “Hospicij – bolnica u kući”. U cijelome gradu djeluje svega šest mobilnih timova koji ne pokrivaju potrebe građana.
Stoga je predloženo žurno otvaranje hospicija u nekoj od nekretnina Grada Zagreba.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike