Humor kao emocionalni amortizer koji razbija dio straha

Datum:

„Sustavni pregled strategija temeljenih na humoru za rješavanje prioriteta javnog zdravlja”, kako se istraživanje zove, otkrio je kako humoristične intervencije mogu biti učinkovite u utjecaju na ponašanje ljudi i namjere oko njihovog zdravlja. U istraživanju je sudjelovala i škotska komičarka i fizioterapeutkinja Elaine Miller, članica Chartered Society of Physiotherapy, s timom istraživača Sveučilišta Monash na čelu s profesoricom Helen Skouteris.
U komediji se mogu dodirnuti i najveće tabu teme, rekla je Miller koja se odlučila za predstavljanje problema inkontinencija o kojoj je često neugodno govoriti.
Pregled je analizirao 13 studija u proteklih 10 godina u kojima je humor korišten za prenošenje ozbiljnih poruka koje pokrivaju teme kao što su mentalno zdravlje, samopregled raka dojke i testisa, siguran seks, rak kože i opijanje.
Otkrića su pokazala da humor može djelovati kao učinkovito sredstvo za poruke koje bi ljudima mogle izazvati strah ili im djelovati prijeteće. Ako se vješto koristi, humor može biti emocionalni „amortizer“ koji razbija dio tog straha tako da temeljne poruke dođu do ciljane publike i utječu na njihovo ponašanje i stavove.
Istraživanje je istaknulo niz čimbenika koji bi mogli utjecati na učinkovitost poruke temeljene na humoru, uključujući razinu i vrstu straha ili percipirane prijetnje, tabuiziranu prirodu teme i individualni ukus za humor.
To definitivno nije pristup koji odgovara svima, kažu istraživači.

Loše procijenjena šala može uništiti poruku zdravstvene kampanje, terapijski odnos, zabavu ili sve troje odjednom. Humor je vrlo složen, ali daljnja istraživanja za ispitivanje promicanja javnog zdravlja svakako su opravdana, vjeruju stručnjaci.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...