AktualnoHLK podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića

HLK podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića

Hrvatska liječnička komora (HLK) podnijela je kaznenu prijavu protiv Gordana Lauca, Nenada Bakića i nepoznatih urednika dviju web stranica zbog javnog poticanja na mržnju prema liječnicima i znanstvenicima koji su svojim djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od covida-19.
Komora navodi da je Lauc početkom siječnja u objavi na Facebooku usporedio epidemiološke mjere s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom. Lauc je liječnike, koji su u pandemiji spašavali zdravlje i živote građana usporedio s nacistima te je pozvao na kažnjavanje „onih koji su sve to organizirali i poticali“. U istoj objavi spominje i web stranice kojima je cilj ocrnjivanje liječnika i znanstvenika. Ova Laucova objava predstavlja javno poticanje na mržnju, a istovremeno teško zloupotrebljava tragediju holokausta, smatra HLK.

Skupljanje lajkova

Na dvije web stranice, koje je prema navodu Lauca pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, objavljena su imena, fotografije, životopisi i izjave liječnika i znanstvenika čiji su javni nastupi u protekle dvije godine imali za cilj zaštitu zdravlja građana, smanjenje smrtnosti od koronavirusa i očuvanje dostupnosti bolnica pacijentima. Bakić je ove liječnike i znanstvenike označio kao „širitelje infodemije i straha“ te pokušava usmjeriti na njih bijes antivaksera.
Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja. Njihovi javni istupi pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete. Krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali. Tako se stvara društvo nasilja, pa su posljedice ove hajke mnogobrojne objave na Facebooku i u komentarima na medijskim portalima koje sadrže teške uvrede i prijetnje nasiljem liječnicima i znanstvenicima. Niz liječnika, članova Komore, dobilo je izravne prijetnje nasiljem u mailu ili na Messengeru, kao posljedicu aktivnosti Lauca i Bakića.

Opasno po društvo

Javno djelovanje Lauca i Bakića koji su pokrenuli hajku na istaknute liječnike i znanstvenike HLK smatra vrlo opasnim po hrvatsko društvo. Takvo poticanje bijesa i mržnje može rezultirati ne samo verbalnim, već i stvarnim nasiljem protiv liječnika. Zato je HLK, zbog osnovane sumnje na kazneno djelo javnog poticanja na mržnju, protiv ove dvojice podnijela kaznenu prijavu.
HLK poziva Farmaceutsko-biokemijski fakultet da se očituje o javnom djelovanju njihova zaposlenika, prof. Gordana Lauca, koje ugrožava sigurnost liječnika i ruši povjerenje građana u znanost i medicinu.
HLK smatra nužnim da sve zdravstvene ustanove u kojima rade liječnici izloženi ovoj hajci javno istupe s osudom govora mržnje. Također pozivaju nadležne državne institucije da ozbiljno razmotre prijave brojnih liječnika izloženih prijetnjama kao posljedice ovog linča.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike