fbpx
back to top
AktualnoHitni pacijenti iz sjeverozapada Istre vozit će se u Izolu

Hitni pacijenti iz sjeverozapada Istre vozit će se u Izolu

Stanovnici sjeverozapadne Istre primjerice iz Novigrada, Umaga i Buja, dočekali su potpisivanje sporazuma između hrvatske i slovenske vlade koji će omogućiti zbrinjavanje hitnih slučajeva u bolnici u Izoli.
Bolnica u slovenskoj Izoli najbliža je tom istarskom području. Do nje je potrebno oko 20 minuta vožnje dok bi za prijevoz hitnih pacijenata do riječke bolnice trebalo oko sat i dvadeset minuta.

Bolnica u Izoli svojedobno je građena zajedničkim samodoprinosom no Istranima je postala nedostupna jer se sada nalazi u drugoj državi. Konačno će se to promijeniti u sklopu projekta prekogranične suradnje Emergency Euroregion.
Slovenski premijer Robert Golob ovih dana potpisuje s Andrejem Plenkovićem sporazum o liječenju Istrana u Izoli. Iz hrvatske vlade kažu da se na taj način želi olakšati život ljudi uz slovensku granicu.
Sastavljen je prijedlog protokola kako prevesti pacijenta kod kojega je presudno vrijeme početnog zbrinjavanja, o čemu ovisi ishod liječenja, ponekad i život pacijenta.
Hitni pacijenti s infarktom, moždanim udarom ili politraumom iz tog dijela Istre zbrinjavat će se u bolnici u Izoli, umjesto da ih se vozi u Rijeku ili Pulu.
To se odnosi na stanovnike, ali i na hrvatske turiste, osiguranike HZZO-a. Strane turiste se i do sada iz zapadnog dijela Istre prevozilo u Izolu.
Pilot-projekt trajao je dvije i pol godine, prijedlog protokola potpisan je 2017., krenuo je 2018., i završio 2021. Svi zbrinuti pacijenti u tom razdoblju imali su dobre ishode liječenja.
Istarska županija pokrenula je 2022. inicijativu za potpisivanje bilateralnog međunarodnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike