AktualnoGranulociti mogu oslabiti imunološki odgovor u COVID-u

Granulociti mogu oslabiti imunološki odgovor u COVID-u

Međutim, njihova uloga u bolesti ostaje djelomično nepoznata. Granulociti niske gustoće (LDG) vrsta su neutrofila čiji se broj posebno povećava u vezi s određenim autoimunim bolestima i rakom, poput reumatoidnog artritisa, melanoma, raka jetre i raka dojke. Povećane razine ovih granulocita također su povezane sa sepsom, ali njihova opća uloga i funkcioniranje u zaraznim bolestima tek se trebaju sveobuhvatno opisati. Pojava virusa SARS-CoV-2 i pandemija koja je uslijedila pokazale su potrebu za detaljnijim istraživanjem mehanizama akutnih respiratornih infekcija.

U nedavno završenoj studiji, istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju proučavali su razinu LDG-a u pacijenata koji pate od akutnog covid-19. Cilj je bio utvrditi ulogu, ako postoji, LDG -ova u bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu PLOS Pathogens.U studiju su bili uključeni hospitalizirani pacijenti i ambulantni bolesnici s blagim simptomima. Istraživači su koristili protočnu citometriju za mjerenje razine LDG-a, otkrivajući značajno povećanje LDG-a u krvi akutnih pacijenata s COVID-19 bolešću, u usporedbi sa zdravim kontrolnim subjektima.”LDG – granulociti niske gustoće su stanice povezane s urođenim imunološkim odgovorom i bore se protiv akutnih infekcija. Međutim, čini se da se njihov učinak na napredovanje COVID-19 bolesti odvija kroz učinak kočenja proizvodnje i diobe te širenja T limfocita, obrambenih stanica, što posljedično potencijalno potiskuje dio adaptivnog imunološkiog odgovora na virus “, kaže Luz Cabrera, doktorandica na Sveučilištu u Helsinkiju.

Znanstvenici su identificirali nekoliko podtipova LDG-a u akutnih pacijenata s COVID-om, pri čemu četiri različite populacije LDG-a pokazuju različite faze razvoja. Prema istraživačima, faze najvjerojatnije odražavaju hitnu proizvodnju granulocita u koštanoj srži. Znanstvenici su povezali povećanu razinu LDG- a s povećanom potražnjom za neutrofilima i njihovom aktivacijom u cirkulaciji. To se podudara s upalnim procesom u kojem se velikom brzinom proizvode nezreli neutrofili. Znanstvenici smatraju da je imunosupresivni kapacitet neutrofila, tj. sposobnost da potisnu imunološki odgovor, demonstriran u studiji, značajan nalaz. Niska razina T limfocita jedan je od glavnih pokazatelja ozbiljnosti COVID-19.

Učinkovitiji imunološki odgovor može biti razlika između blažeg i težeg oblika bolesti u kojoj je obrana T limfocitima vrlo značajna, zaključuju istraživači.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike