Funkcionalna hrana – hrana s  povoljnim utjecajem na zdravlje
foto: Shutterstock

Vrste hrane kao proizvode sa zdravstvenom najmjenom prvi je uveo Japan, a funkcionalna je prehrana brzorastući trend u očuvanju zdravlja.

Prva zemlja koja je uvela određeni regulatorni proces za status funkcionalne hrane je Japan u kojem je čak prije tridesetak godina i nastao taj pojam. Označava namirnice koje, poput primjerice zobi, imaju utjecaj na probavni, kardiovaskularni i druge sustave. Probiotičke proizvode, ali samo ako imaju potvrđen i licenciran sastav s dovoljnim količinama specificiranih probiotičkih bakerija pa onda ti proizvodi imaju i poseban status, vrsta su lijeka s pečatom japanskog Ministarstva zdravstva. Funkcionalna hrana to ne postaje samo naljepnicom na proizvodu bez pomnog ispitivanja i kontrolirane kvalitete, brzo se razvijaju tehnologije i tvrtke te ustanove koje se uključuju u taj očiti noviji smjer znanosti o prehrani.
Jedna od vodećih medicinskih ustanova u svijetu Mayo Clinic, također se bavi posebnim područjima edukacije eksperata, ali i pacijenata pa i zdravih ljudi, kako prehranom spriječiti, kontrolirati i liječiti bolesti.
Preporuke vodećih nutricionističkih smjerova u ustanovama širom svijeta temelje se na sad već dosta naglavce postavljenom nekadašnjom prehrambenom piramidom koja je, kažu, zastarjela.

Nadahnuća i iz tradicionalnih kuhinja

Uvjerljivi dokazi iz epidemioloških studija i kliničkih istraživanja ukazuju na to kako prehrana bazirana na biljkama može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, osobito raka. Posebna važnost u očuvanju zdravlja pripisuje se raznovrsnim supstancama poznatim pod nazivom fitokemikalije.
Časopisi pout Nutrition Action donose brojne rezultate novih istraživanja i jelovnike za posebna zdravtsvena stanja, ali zapravo, mnoge tradicionalne kuhinje primjenjivale su stoljećima namirnice koje su opravdano slovile kao zdrave. . Kiselo mlijeko, kefir, jogurti, sirevi, ali samo pod uvjetom da su proizvedeni prirodnim starterima, kiselosti na visokoj su cijeni, a o ukiseljenim namirnicama poput kiselog kupusa i drugog povrća i dobrobitima za zdravlje već se dovoljno zna. Tu su zob i heljda, važne za snižavanje kolesterola, kardiovaskularno zdravlje, vlakna protiv svih probavnih problema i mnoge druge odlike te namirnice čine poželjnom ljudskom prehranom. Uz to, beta glucani i posebne aminokiseline daju, primjerice, zobenim proizvodima ili pojedinim vrstama pod posebnim uvjetima uzgojenih gljiva, poseban zdravstveni značaj.

Raznovrsnost prehrane

Tradicionalna kineska medicina ostavila nam je do danas znanje o gljivama sa izvorima brojnih ljekovitih supstanci i beta glucanima, poznatim imunomodulatorima. Uz to su proučavani povoljni efekti primjene soje, preventivni, ali i terapijski kod menopauze, osteoporoze i, kako je već spomenuto, kardiovaskularnih bolesti sličnim djelovanjem kao zob, smanjenjem štetnih lipida u krvi. Na jednoj razini cjelokupna prehrana ako ispunjava zahtjeve raznovrsnosti, dovoljan unos povrća, voća, smanjenje ugljikohidrata te masnoće iz proteina i posebno masne ribe može se okvalificirati kao funkcionalna. Međutim, od davnina poznat, a kasnije i studijama dokazan antihipertenzivni učinak češnjaka sada se koristi i u terapijskim pripravcima. Kao što je antikancerogeno djelovanje, uz niz jako povoljnih drugih utjecaja na zdravlje dokazan kod krstašica; namirnica u koje spadaju kupusnjače, dakle, kupus, kelj pupčar, kelj, brokoli, karfiol i slične. Problem još uvijek postoji u označavanju proizvoda, njihovu etiketiranju i više je prepušten marketingu nego pravnoj regulativi pa se potrošači ne snalaze uvijek najbolje, ako nisu posebno upućeni, dobro obaviješteni i znaju koje izvore informacija pretraživati.

Ne može poništiti loše navike


Medicinska hrana, nutrifarmaceutici i dijetetski dodaci ne smatraju se funkcionalnom hranom. No, paleo prehrana i posebne njezine inačice koje čak izostavljaju sve mliječno, ali uključuju slobodnije konzumiranje masnoća, postaju sve ćešći instruument i među domaćim ekspertima koji vrijednost prehrane preporučuju kod autoimunih bolesti, astme, multiple skleroze i kako eksperti ističu kod epilepsije što je značajno postignuće.
No, kako kaže Katherine Zeratsky posebna savjetnica i vodič za prehranu, Klinike Mayo, svi bi trebali imati na umu da funkcionalna hrana može donijeti dobrobiti, ali ne može nadoknaditi ni poništiti loše prehrambene navike.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments