AktualnoFizika u dijagnostici i liječenju korištenjem radioaktivnih izotopa

Fizika u dijagnostici i liječenju korištenjem radioaktivnih izotopa

Riječ je o projektu vezanom za primjenu fizike u dijagnostici i liječenju korištenjem radioaktivnih izotopa. Na novom velikom međunarodnom priznanju riječkim medicinskim fizičarima na čelu s pročelnikom Zavoda za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja izv. prof. dr. Slavenom Jurkovićem, čestitao je i ravnatelj KBC.a Rijeka prof. dr. Alen Ružić istaknuvši da o njihovoj izvrsnosti i međunarodnoj prepoznatljivosti svjedoči činjenica da je to ukupno sedmi projekt IAEA vezan za primjenu fizike u medicini koji se u posljednjih petnaestak godina izvodi u KBC-u Rijeka i značajno doprinosi napretku rutinskog rada i dobrobiti pacijenata.

Međunarodno prepoznati

Fizičari sa Zavoda su u proteklih 5 godina imali i iznimnu znanstvenu produkciju objavivši više od 25 znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima te su izlagali na više od 35 međunarodnih skupova medicinskih fizičara. Zavod za medicinsku fiziku je ustrojbena jedinica KBC-a Rijeka u kojoj trenutno djeluje 10 medicinskih fizičara na poslovima primjene fizike u dijagnostici i liječenju iz područja radijacijske onkologije, nuklearne medicine te dijagnostičke i intervencijske radiologije. Za međunarodnu prepoznatljivost izvrsnosti primjene fizike u medicini ostvarene u KBC-u Rijeka, Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja je dobio i godišnju nagradu Grada Rijeka za 2020. godinu.

Prijava novog projekta je u proteklih dvije godine prošla kroz nekoliko faza vrednovanja, od one na nacionalnoj razini pa do više međunarodnih recenzija u IAEA, a suvoditelji projekta su Dea Dundara Debeljuh, mag. phys. i izv. prof. dr. sc. Slaven Jurković. U svrhu šire primjene rezultata projekta kao suradna ustanova u njegovom izvođenju je izabrana Opća bolnica Pula s kojom Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja proteklih godina surađuje na osiguranju kvalitetne, odgovorne i sigurne uporabe ionizirajućeg zračenja u medicini.

Vrijedna oprema

Zanimljivo je i da će, u najvećoj mjeri uzrokovano odgođenim projektnim aktivnostima zbog globalne pandemije SARS-CoV2, Zavod u 2022. voditi tri aktivna projekta IAEA iz svakog od područja njihova djelovanja: Establishing Centres of Competence for Quality Assurance/Quality Control in Diagnostic and Interventional Radiology (suvoditelji doc. dr. Petra Valković Zujić i izv. prof. dr. Slaven Jurković) kao zajednički projekt s Kliničkim zavodom za radiologiju KBC-a Rijeka, Verifying Intensity Modulated Radiotherapy Treatment Dose Delivery — Method Development, Standardization and Implementation through a National Audit (suvoditelji dr. sc. Đeni Smilović Radojčić i izv. prof. dr. Slaven Jurković) i ranije spomenuti Implementing an Advanced Quality Assurance and Quality Control Programme in Nuclear Medicine. Važno je reći, iz budžeta do sada izvođenih projekata nabavljena je više milijuna kuna vrijedna oprema, kao i to da su svi rezultati i provedena znanstvena istraživanja implementirani u rad Zavoda vezan za poslove i zadatke primjene fizike u KBC-u Rijeka. Time je ostvaren značajan doprinos kvaliteti uporabe ionizirajućeg zračenja u dijagnostici i liječenju pacijenata u KBC Rijeka.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno