Dosad 15 sumnji na smrt vremenski povezanih s cijepljenjem protiv korone
foto: Shutterstock

Trombocitopenija i krvarenje kod 33-godišnjeg muškarca prijavljeni su HALMEDU (Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode) kao sumnja na nuspojavu AstraZeneca COVID-19 cjepiva. Ta je agencija zatražila svu medicinsku dokumentaciju radi provedbe ocjene uzročno posljedične veze cijepljenja i smrti.

– U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku – poručili su iz HALMED-a otkud će ovu prijavu proslijediti odmah i Europskoj agenciji za lijekove otkud danas EU očekuje konačnu ocjenu AstraZeneca cjepiva koje je obustavljeno u nizu zemalja no ne i u RH. 

Nijedna povezanost nije utvrđena

Dosad je HALMED zaprimio 15 prijava sumnji na smrt koje su, kako opisuju, vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, a od čega za njih šest povezanost iz dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Za drugih šest prijava su utvrdili da nisu povezane s primjenom cjepiva, a za preostale tri da povezanost nije vjerojatna. Od ukupno 15 prijava u 9 slučajeva kao primijenjeno cjepivo je Pfizerov Comirntay, a u šest slučajeva AstraZeneca.  Napominjemo da ni na nacionalnoj razini, ni na razini Europske unije, nemamo nijednu prijavu smrtnog ishoda za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem bilo kojim od cjepiva protiv bolesti COVID-19, dodali su iz HALMED-a.

Do 16. ožujka ta je nacionalna agencija zaprimila ukupno 1686 sumnji na nuspojave COVID cjepiva od kojih se uz AstraZeneca cjepivo najčešće javlja povišena temperatura, zimica i bol u mišićima. Ostale najčešće nuspojave su bol na mjestu cijepljenja, glavobolja, opća slabost i umor. 

Broj prijavljenih nuspojava COVID cjepiva prema HALMED-u

Pfizer – 1015

AstraZeneca – 573

Moderna – 96

*nepoznati podaci o proizvođaču – 2

Podaci do 16. ožujka

Ove nuspojave su česte, očekivane, blagog do umjerenog intenziteta i u većini slučajeva do oporavka je došlo bez potrebe za liječenjem ili uz primjenu simptomatske terapije kao što su primjerice hladni oblozi, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova, kažu u HALMED-u.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments