Cjepivo ne blokira delta soj, budućnost je nova generacija cjepiva koja sprečava širenje

Datum:

Soj prvi put evidentiran u Indiji trenutno je onaj koji i najviše zabrinjava te, kako opisuje Reuters, ima „supermoć” prijenosa odnosno širenja zaraze. Dvostruko je to zaraznija varijanta od prijašnjih sojeva koronavirusa, ali i sa težim kliničkim slikama.

Također, delta uzrokuje simptome dva do tri dana ranije od originalnog pandemijskog koronavirusa što znači da imunološki sustav ima manje vremena za obranu. Zaraženi delta sojem u nosu imaju oko, utvrdile su studije, 1200 puta veću količinu virusa u usporedbi s originalnim sojem. Jednako je i kod cijepljenih i kod necijepljenih te i jedni i drugi mogu prenijeti zarazu pri čemu količina virusa u cijepljenih brže pada pa stoga i zarazu mogu kraće širiti.

S obzirom na globalnu delta dominaciju znanost smatra da će sve buduće varijante ovog virusa proizlaziti upravo iz delta soja. Jedan je već u Velikoj Britaniji gdje čini oko deset posto sekvencioniranih uzoraka te su ga nazvali AY.4.2 koji pak ima dvije dodatne mutacije na spike proteinu. Dostupna cjepiva ne blokiraju infekciju, ali sprečavaju ozbiljnu bolest i smrt no virus je i dalje sposoban replicirati se u nosu stoga i cijepljeni prenose zarazu.
Nova generacija cjepiva jedino je očito rješenje za blokiranje transmisije virusa.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...