AktualnoBooster doza - Pfizer ili Moderna, evo što kažu dosadašnji podaci

Booster doza – Pfizer ili Moderna, evo što kažu dosadašnji podaci

Nedavna američka studija, na primjer, uspoređivala je njihovu učinkovitost protiv delta varijante. Pokazalo se da Modernin Spikevax štiti od infekcije oko 76 posto, a Pfizerov Comirnaty došao je na 42 posto.

Nedavno objavljena studija iz Katara također je pokazala da u slučaju zaraze delta varijantom, Spikevax u većoj mjeri štiti od hospitalizacije nego Comirnaty.

Promatramo li trajanje zaštite, prvi podaci govore da bi i tu mogla prednjačiti Moderna. Za sada postoje samo početni rezultati o tome koliko je Moderna učinkovita kao booster doza, ali postoje naznake da je barem jednako učinkovita kao Pfizer.

Prethodno ovoga mjeseca, singapursko Ministarstvo zdravstva objavilo je usporedbu među osobama koje su prve dvije doze primili Pfizerovo cjepivo. Ako su i treći put cijepljeni njime, smanjen je rizika od zaraze za 62 posto. Ako su dobili Modernino cjepivo, smanjen je 72 posto.

Što znanstvenici kažu o kombiniranju cjepiva?

Za booster dozu, njemačka Stalna komisija za cijepljenje (Stiko) općenito preporučuje mRNA cjepivo, čak i ako ste se prethodno cijepili vektorskim cjepivima.

Ako je moguće, za booster dozu trebalo bi koristiti isti mRNA aktivni sastojak kao i za osnovnu imunizaciju, kaže  središnji epidemiološki njemački  Institut Robert Koch. Ako vam to mRNA cjepivo nije dostupno, onda, kažu, može se koristiti i drugo.

Samo osobama mlađima od 30 godina Stiko preporuča isključivo Pfizerovo cjepivo jer je u toj dobnoj skupini rizik od određenih srčanih infekcija blago povećan cjepivom Moderna.
No, stručnjaci u načelu ne dijele taj stav i nemaju ništa protiv kombinacije cjepiva.

“Ne vidim u tome nikakav problem”, izjavio je infektolog Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite. Postoje čak i studije koje dolaze do zaključka da je kombinacija različitih cjepiva imunološki povoljna.
Oba mRNA cjepiva za booster dozu odobrila je Europska agencija za lijekove (EMA). Kod Moderne se prima pola osnovne doze, a kod Pfizera cijela doza.

Prema studijama, moguće nuspojave treće doze ovih cjepiva slične su onima koje se mogu pojaviti i nakon prve dvije doze.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike