Bioničko oko pokazalo se sigurnim za implantaciju, slijedi ispitivanje na ljudima
foto: Shutterstock

Novo dizajnirano bioničko oko sigurno je i stabilno za dugotrajnu implantaciju, zaključuju istraživači nakon tromjesečne studije na ovcama.

Bioničko oko koje je razvio tim biomedicinskih istraživača na Sveučilištu Sydney i UNSW pokazalo se sigurnim i stabilnim za dugotrajnu implantaciju u tromjesečnoj studiji, utirući put prema ispitivanjima na ljudima.

Phoenix99 Bionic Eye je sustav za implantaciju, dizajniran za vraćanje vida pacijentima koji žive s teškim oštećenjem vida i sljepoćom uzrokovanom degenerativnim bolestima. Uređaj ima dvije glavne komponente koje je potrebno ugraditi: stimulator pričvršćen na oko i komunikacijski modul smješten ispod kože iza uha.

Objavljujući u časopisu Biomaterials, znanstvenici su opisali korištenje modela na ovcama kako bi promatrali kako tijelo reagira i liječi se kada se implantira uređaj, a rezultati su omogućili daljnje usavršavanje kirurškog zahvata. Biomedicinski istraživački tim sada je uvjeren da bi se uređaj mogao isprobati na ljudima.

Nije bilo neočekivanih reakcija tkiva oko uređaja i očekujemo da bi sigurno mogao ostati na mjestu dugi niz godina, izjavio je Samuel Eggenberger, biomedicinski inženjer.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments