BiH druga zemlja po smrtnosti od korone u svijetu, cijepljeno 12,9 posto stanovništva
foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bosna i Hercegovina obara sve rekorde na neslavnim listama kada je u pitanju najnoviji val koronavirusa, a mnogi se pitaju zbog čega je to tako.

Naime, ta je zemlja ovih dana izbila na prvo mjesto u Europi i druga je država u svijetu po smrtnosti od koronavirusa na milijun stanovnika. Prema statistici portala Worldometers, BiH ima 3134 smrtna slučaja na milijun stanovnika, što je u Europi više od drugorangirane Mađarske, koja ima 3128 preminulih na milijun stanovnika.

Treća je Sjeverna Makedonija s 3070 smrtnih slučajeva, te Crna Gora s 2916. Ispred BiH na svjetskoj ljestvici je samo Peru s 5934 smrti na milijun stanovnika.
 Mnogi su se zapitali zbog čega je tako loša statistika u BiH, a vjeruje se da je razlog za to činjenica da je Bosna vrlo kasno počela cijepiti stanovništvo.

Osim toga, njezin je zdravstveni sustav nedovoljno spreman za pritisak ogromnog broja zaraženih. U travnju ove godine situacija je bila slična, o čemu su brujali gotovo svi svjetski mediji navodeći da je dnevni broj umrlih u BiH veći od broja stradalih u vrijeme rata između 1992. i 1995.  Tada je politički vrh optužen da nije pravodobno odgovorio na pandemiju opake zaraze.  U toj zemlji je, inače, potpuno cijepljeno svega 12,9 posto stanovništva.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments