fbpx
AktualnoAspartam "moguće kancerogen", preporuke o konzumaciji ostale iste

Aspartam “moguće kancerogen”, preporuke o konzumaciji ostale iste

Preporuke o tome koliko zaslađivača aspartama smijemo konzumirati ostale su nepromijenjene unatoč što je taj zaslađivač klasificiran kao “moguće kancerogen”. Zaključak je to dviju skupina Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Većina ljudi konzumira manje od sigurnih gornjih granica aspartama. Aspartam je jedan od najpopularnijih zaslađivača na svijetu i u brojnim proizvodima.
Na tiskovnoj konferenciji voditelj SZO-a za prehranu, Francesco Branca, sugerirao je potrošačima da pri odabiru pića ne razmišljaju o aspartamu.
Ako se potrošači suoče s odlukom hoće li uzeti colu sa zaslađivačima ili onu sa šećerom, mislim da treba razmotriti treću opciju. A to je da piju vodu, rekao je Branca.

Različiti stavovi

U svom zaključku prva skupina – Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je da je aspartam “moguće kancerogen”. Ta klasifikacija znači da postoje ograničeni dokazi da tvar može izazvati rak.
Druga skupina bio je Zajednički odbor za prehrambene aditive (JECFA) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Ženevi. Nakon vlastite analize JECFA je objavila da nema uvjerljivih dokaza o štetnosti aspartama.

Udruga koja okuplja prehrambene industrije objavila je da su zaključci dviju skupina SZO-pokazali da je aspartam siguran.
Na temelju prosječnog sadržaja aspartama u pićima SZO je rekao da bi osoba teška 60-70 kg morala popiti 9-14 limenki aspartamom zaslađenih pića dnevno da bi premašila dopuštenu granicu.

Skupina 2B

Reuters je prvi izvijestio u lipnju da će IARC staviti aspartam u skupinu 2B kao “mogući kancerogen” uz ekstrakt aloe vere i tradicionalno azijsko ukiseljeno povrće.
Panel IARC-a priopćio je da je svoju odluku donio na temelju triju studija. One su ukazale na vezu između oblika raka jetre i konzumacije tog zaslađivača.
Rečeno je da su ograničeni dokazi iz ranijih studija na životinjama također bili faktor. Također postoje neki ograničeni dokazi da aspartam ima kemijska svojstva koja su povezana s rakom, naveo je IARC.
Po našem mišljenju ovo je više poziv istraživačkoj zajednici da pokuša bolje razjasniti kancerogenu opasnost koju može ili ne mora predstavljati konzumacija aspartama, rekla je Mary Schubauer-Berigan iz IARC-a.
Neki su izrazili zabrinutost da bi nova klasifikacija mogla utjecati na one koji piju dijetalne gazirane napitke da prijeđu na kalorična pića sa šećerom.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike