Visoka procijepljenost zaposlenih u bolnicama
foto: Shutterstock

Cijepljenje u bolnicama još traje, ali vidno je veći postotak cijepljenih liječnika nego medicinskih sestara, što ipak čudi s obzirom na to da su u pitanju zdravstveni profesionalci koji su u kontaktu s bolesnicima, pa je rizik obostran.

Istina, kampanja cijepljenja ovisila je u početku o prispjelim količinama cjepiva, ali one su sada sve redovitije. Postotak djelatnika KBC-a Sestre Milosrdnice, kako nam je rekao ravnatelj, izv. prof. dr. sc. Mario Zovak, je oko 97 posto liječnika, između 60 i 70 posto medicinskih sestara, ali djelatnici se još javljaju na cijepljenje pa se očekuje da će procijepljenost biti i bolja.

U KBC-u Rijeka broj djelatnika koji su cijepljeni protiv SARS-CoV-2 prešao je 80 posto odnosno cijepljeno je 2393 od 3355 zaposlenika bolnice. Ukupan broj cijepljenih je vjerojatno i veći i bliži brojci od 90 posto jer se podaci odnose isključivo na djelatnike cijepljene u KBC-u dok podaci o samostalno cijepljenima u NZJZ još nisu dostupni. Rezultat je dodatno vrijedan jer je među onima koji nisu cijepljeni velik broj djelatnika koji su preboljeli COVID-19 ili su na dugotrajnom bolovanju.

Visok standard liječenja

Među zaposlenicima posebno se ističe odaziv na cijepljenje među liječnicima kojih se cijepilo više od 90 posto što ulijeva sigurnost pacijentima i osigurava visok standard liječenja u KBC-a Rijeka. 

U Općoj bolnici Pula postotak cijepljenih od ukupnog broja zaposlenih među liječnicima je 74,3 posto, medicinskim sestrama više i visoke stručne spreme 64,2 posto te među medicinskim sestrama sa srednjom stručnom spremom 53,7 posto. 

Ostalog zdravstvenog osoblja cijepljeno je 63,2 posto. Ukupno za svo osoblje bolnice to daje postotak od 62,2 posto, ali se na listi čekanja za cijepljenje nalazi još oko 30-ak djelatnika. Ukupno u OB Pula u kojoj je 1306 djelatnika od čega 1006 zdravstvenih sa obje doze cijepljeno je 557 zaposlenih, a jednom dozom 210 zaposlenih. 

Očekivanja su da se broj cijepljenih u bolnicama još poveća jer samo to daje sigurnost u sprečavanju daljeg prenošenja COVID infekcije i među zaposlenima i izvan bolnica čiji se COVID kapaciteti još uvijek popunjavaju. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments