U Zagrebu dvije epidemije – hepatitisa A i rotavirusa

Datum:

Riječ je o akutnoj zaraznoj bolesti jetre koju uzrokuje virus, a najčešće se prenosi neopranim rukama, hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualni odnos. Inkubacija traje 15 do 50 dana, prosječno oko mjesec dana. Oboljela osoba je zarazna 14 dana prije pojave i sedam dana nakon pojave simptoma.
Neki od simptoma su povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, žutica, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, svijetla stolica i tamna mokraća. Bolest je često blaga i asimptomatska, osobito kod djece mlađe od pet godina, ali problemi mogu nastati kad bolest nije prepoznata pa može dovesti do zatajenja jetre.
Epidemija u zagrebačkim školama krenula je iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta gdje je kuhar, ne znajući da ima hepatitis A, kuhao djeci obroke.
Infektolog Goran Tešović rekao je u Dnevniku Nove TV da Hrvatska bilježi najveći broj oboljelih od hepatitisa A u posljednjih dvadesetak godina.  Upozorio je i na epidemiju rotavirusa koja traje već mjesecima.
“Valjda je to najveća epidemija otkako ja radim – u 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece”, kaže Tešović.
Smatra da su takvo stanje prouzročile i epidemiološke mjere zbog kojih su spriječene i infekcije rotavirusom u proteklom razdoblju, pa nije razvijen imunitet i sada raste broj slučajeva zaraze.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Već izoliran inače “zimski” RSV virus među djecom

S početkom škole i povratkom u vrtiće započela je...

Bez rasizma u društvenim standardima ljepote

Svatko može biti lijep, tvrdnja je s kojom se...

Američki popularan kozmetički brend ide pod kapu L’Oréal

L’Oréal je potpisao ugovor o spajanju brenda za njegu...

Dva nova koronavirusa otkrivena kod šišmiša u Rusiji

Dva nova koronavirusa detektirana ponovno kod šišmiša. Različiti od...