AktualnoU svijetu lani 20,5 milijuna djece propustilo rutinsko cijepljenje

U svijetu lani 20,5 milijuna djece propustilo rutinsko cijepljenje

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) objavili su podatke o cijepljenju djece nakon nazadovanja izazvanog pandemijom covid-19.
Prema novim podacima, napori da se djeca diljem svijeta cijepe protiv ospica i difterije počeli su se oporavljati 2022.
No, oporavak je neujednačen. Snažno je krenuo u velikim zemljama s nižim srednjim dohotkom kao što su Indija i Indonezija, a mnogo slabije u manjim i siromašnijim zemljama.
U zemljama s niskim dohotkom, stope pokrivenosti cjepivom protiv ospica zapravo su nastavile padati lani. Sada su na 66 posto u usporedbi sa 67 posto u 2021., rekla je Kate O’Brien, voditeljica SZO-a za imunizaciju. Epidemije ospica već su u porastu.

Bez imunosti na bolesti

Kada djeca nisu cijepljena znači da nisu imuna na bolesti opasne po život, rekla je O’Brien u intervjuu za Reuters.
Općenito gledajući, 2022. godine 20,5 milijuna djece propustilo je jedno ili više rutinskih cjepiva što je pad u odnosu na 24,4 milijuna djece 2021.
Za procjenu su korišteni podaci iz 183 zemlje temeljeni na uzimanju tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca. Uključuju djecu koja uopće nisu primila cjepiva i koja su propustila neku od doza.
Globalno, stope pokrivenosti cjepivom bile su 86 posto prije pandemije i 84 posto u 2022.
Glavni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da su brojevi “ohrabrujući”, ali je zabrinut da su najranjiviji zaboravljeni.
Kada zemlje i regije zaostaju, djeca plaćaju cijenu, rekao je.
Od 73 zemlje koje su zabilježile znatan pad u rutinskoj pokrivenosti tijekom pandemije, 34 od tada nisu zabilježile poboljšanje ili su se čak pogoršale. Među njima su zemlje poput Angole i Sirije.
Petnaest se oporavilo na razinu prije pandemije, a 24 su na putu oporavka, navodi SZO i UNICEF.
Agencije upozoravaju da se cijepljenje protiv ospica nije tako brzo oporavilo pri čemu je 21,9 milijuna djece u svijetu propustilo prvu dozu 2022. godine – 2,7 milijuna više nego 2019. Drugu dozu propustilo je 13,3 milijuna.
Samo su se stope cijepljenja protiv HPV-a, koje sprječava rak vrata maternice, vratile na razinu prije pandemije. Ali ostaju ispod cilja od 90 posto. Sada su na 67 posto u zemljama s visokim dohotkom i 55 posto u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike