fbpx
AktualnoU Hrvatskoj dosad 175 potvrđenih slučajeva gripe

U Hrvatskoj dosad 175 potvrđenih slučajeva gripe

Naime, za osječko područje stiglo je 35.040 doza cjepiva, a prema tvrdnjama s terena interes za ovo cjepivo je velik.

– Na području Osječko baranjske županije prošle je godine utrošeno 33 tisuće doza i na osnovu tog podatka smo radili procjenu za ovu godinu. Prva isporuka stigla je 21. listopada i sve doze su potrošene, a sada je u tijeku cijepljenje drugom pošiljkom. Što se tiče pojave gripe na terenu, epidemiološki se prati pojava bolesti od 40. tjedna ove godine do 20. tjedna sljedeće godine. Sada smo u 48. tjednu, što znači da u prvih osam tjedana na osječkom području još nismo zabilježili nijedan službeni slučaj gripe, a ona se najčešće pojavljuje u siječnju, objašnjava dr.sc. Tomislav Dijanić, voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a OBŽ.
Otpor cijepljenju protiv korone nije naštetila cijepljenju protiv gripe, potvrđuju i osječki liječnici na terenu.

– U mojoj ambulanti je odaziv na cijepljenje protiv gripe potpuno jednak onome prije pandemije koronavirusa. Znači, pravo na besplatno cijepljenje imaju prvenstveno starije osobe i kronični bolesnici. Svi oni koji su i ranije dolazili na cijepljenje. Ljudi se ne boje cjepiva protiv gripe jer svi oni koji ga sada uzimaju već su ga primili i ranije i znaju da nisu imali nikakve komplikacije te da im je pomoglo da ne obole od gripe,  kaže prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, liječnik obiteljske medicine.

Inače, zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, Zavod za javno zdravstvo nije u mogućnosti provoditi cijepljenje jednako kao prijašnjih godina zbog čega su cjepiva distribuirana isključivo u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite. Liječnici napominju i kako je termin za cijepljenje potrebno telefonskim putem dogovoriti i ne dolaziti nenajavljeno jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi.

Prema podacima  HZJZ-a do 29. studenog na području cijele države dokazano je ukupno 175 slučajeva gripe i većina je tipizirana kao AH3, a samo su dva slučaja H1N1pdm09. Za sve do sada dokazane slučajeve utvrđeno je da su uzrokovani virusom influence A, a prvi slučajevi su bili povezani s boravkom na jadranskoj obali.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike