fbpx
AktualnoSvima cilj treba biti pružanje kvalitetne usluge pacijentima na vrijeme

Svima cilj treba biti pružanje kvalitetne usluge pacijentima na vrijeme

Njih čak sedam apeliralo je na zdravstvenu vlast, a danas je stigla i reakcija iz Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ). 

Umjesto da budu u strahu i neizvjesnosti onkološkim bolesnicima mora se omogućiti ostvarivanje njihovog prava na dijagnostiku ili terapiju neovisno o statusu zdravstvene ustanove, njihova je poruka.

-Svaka se usluga u zdravstvu plaća po utvrđenoj tarifi HZZO-a. Javne zdravstvene ustanove (bez obzira je li riječ o bolnicama, poliklinikama ili domovima zdravlja) račun za svaku učinjenu medicinsku uslugu šalju HZZO-u, a nakon toga im se ona plaća. Trošak pokrivaju svi zaposleni iz svojih bruto plaća, odnosno pokrivali su ih u vrijeme dok su bili zaposleni. Zbog toga je potpuno nejasno zašto HZZO-a i zdravstvena administracija pacijentima ne žele omogućiti da dobiju uslugu „na uputnicu“ u zdravstvenoj ustanovi koja je u privatnom vlasništvu? Pacijenti su ionako tu uslugu platili iz osiguranja koje mjesečno iz svojih plaća izdvajaju za HZZO, a umjesto da je dobiju onda kada je trebaju, na  pojedine specijalističke preglede i dijagnostičke i terapijske postupke moraju čekati i do godinu dana – poručili su iz ove udruge dodajući da je riječ o praksi koja je suprotna onoj u EU zemljama gdje, kako stoji u priopćenju, privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava. 

U najavljenoj reformi zdravstva iz HUPUZ-a traže izjednačavanje svih legalnih pružatelja zdravstvenih usluga neovisno o njihovu vlasništvu jer svima treba prioritetni cilj biti pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima u okviru medicinski opravdanih termina. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike