Rovinjska bolnica postat će vodeći centar dječje rehabilitacije
doc.dr.sc. Marinko Rade, foto: privatna arhiva

Ravnatelj rovinjske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“, doc. dr. sc. Marinko Rade, prošlogodišnji je dobitnik Državne nagrade za znanost.

Nakon povratka iz Finske 2014.te,  u dobi od 32 godine, preuzeo je vođenje rovinjske bolnice koja je tada bila u velikim dugovima. Danas se ova bolnica uzima za primjer jednog od najuspješnijih  „turnover“ projekata u javnom zdravstvu. U razgovoru za naš portal najavio je kako bi kroz godinu dana upravo rovinjska bolnica trebala postati najveći talasoterapijski centar u Hrvatskoj i vodeći centar za rehabiltaciju pedijatrijske populacije.

Pacijenti iz inozemstva

– Očekujemo da bi obnova trebala biti završena kroz godinu dana i tada ćemo moći govoriti o najvećem talasoterapijskom kompleksu u Hrvatskoj. Već sada smo integrirani s Thalassotherapijom u Opatiji, ali ćemo mi raditi drugi profil pacijenata. Naime, Opatija se bavi kardiološkom rehabilitacijom, a mi smo profilirani za mišićno koštanu i neurološku rehabilitaciju i to još od 1888. godine. Godišnje kroz našu bolnicu prođe oko 2.800 pacijenata, a raspolažemo s 220 kreveta, od čega je 80 u mreži HZZO-a, dok su preostali na slobodnom tržištu. Najviše pacijenata nam dolazi iz Austrije jer je riječ o bolnici koju je gradila Austro – Ugarska Monarhija i povijesno je vezana uz ovo tržište, a mi imamo i ugovor s njihovim zavodom za zdravstveno osiguranje koje se bavi ozljedama na radu. Tako da nam dolaze pacijenti iz Austrije koji imaju dosta teške, obično spinalne ozljede. No, ono što mi nudimo pacijentima su najnovije terapije, a i riječ je o bolnici na moru koja ima svoju privatnu plažu, park koji se prostire na četiri hektara, a sada se gradi i novi sportsko liječilišni bazenski kompleks, gdje će biti sportski bazen sa slatkovodnom vodom i onaj rehabilitacijski s grijanom morskom vodom, plus centar hidroterapije, kao i novi odjeli fizikalne terapije. To je idealna bolnica za rehabilitaciju jer kada završi službena terapija pacijent ne ostaje u krevetu. Naime, mi smo napravili toliko sadržaja oko bolnice da su pacijenti sami potaknuti na aktivosti. Nema smisla nekoga rehabilitirati četiri sata i da nakon toga opet 20 sati leži – govori doc. Rade.

Velike potrebe

No, najveći cilj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ je da postanu najjači centar dječje rehabilitacije. Rovinj je, poručuje, idealno mjesto za rehabilitaciju djece. Integrirali su se i sa Specijalnom bolnicom Goljak i Dječjom bolnicom Srebrnjak, ali potrebe u Hrvatskoj su puno veće.

Bude li svaka od ovih bolnica radila za sebe nitko neće ništa napraviti. Potreba je tolika da ima mjesta za sve, a dolazit će nam i pacijenti iz inozemstva. Polazna misao je da nijedno dijete ne želi biti u bolnici, a primjerice dijete s cerebralnom paralizom će u svom životu jako puno vremena provesti u bolnici i život će gledati kroz prozor. Naš cilj je da izbjegnemo osjećaj hospitalizacije i poistovjećivanja s odjelom. Dijete kod nas i u kolicima ide na plažu i to pored dječje gradske plaže, gdje se zajedno igraju sa zdravom djecom.

U prilog tome govori i slučaj našeg malog pacijenta u električnim kolicima koji se toliko sprijateljio s djecom iz grada da ih je na svojim kolicima vozao u more. To je bila vriska i uživanje u pravoj dječjoj igri. Upravo je to jedan od primjera koji nas je potaknuo da se okrenemo i u smjeru razmišljanja o socijalizaciji bolesne djece i njihove integracije u društvo.

Ova druženja zdravoj djeci pomažu da odrastu u adultnu populaciju koja prihvaća bolesne ljude, a bolesnom dijetetu će boravka u Rovinju ostati u najboljem sjećanju. S novim pedijatrijskim odjelom proširit ćemo kapacitete za 30 kreveta. Mogli smo i više, ali nama je fokus na kvaliteti boravka, pa će svaka soba imati mogućnost za boravak jednog roditelja s djetetom kroz cijelo vrijeme njegove hospitalizacije. Treba reći da smo mi već sada oko 50 posto na tržištu, a sav višak zarade s tržišta preljavamo u gubitke koje imamo s radom preko HZZO-a. Tako je primjerice prehrana u našoj bolnici na razini prehrane u boljim hotelima i doručak je isključivo švedski stol.

Mi možemo investirati dodanu dobit iz privatnog u kvalitetu smještaja naših HZZO pacijenata i to je model koji bi sve specijalne bolnice mogle primjeniti jer mi ne radimo i ne smijemo raditi za profit već za naše pacijente, zaključuje doc. Rade.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments