Radni tjedan od 55 sati i više direktno povezan s rizikom od moždanog i bolesti srca

Datum:

Podaci su to prve globalne analize učinka i povezanosti pretjeranog rada i njegova utjecaja na život i zdravlje, inače objavljene u Environment International. 

Procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i International Labour Organization govore da je u 2016. godini dugo radno vrijeme povezano sa 745 tisuća smrti od moždanog i ishemijske bolesti srca što je povećanje od 29 posto u usporedbi sa 2000. godinom. 

U tom vremenskom razmaku od 16 godina navode da je broj smrti od bolesti srca uzrokovan pretjeranim radom povećan za 42 posto. 

Većina ovih smrti je među ljudima koji su preminuli u dobi od 60 do 79 godina, a koji su radno vrijeme 55 sati tjedno i duže imali u dobi od 45 godina te stariji. Ovime su direktno povezani radni sati i njihova količina kao rizik za bolesti povezane s poslom. 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...