Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak: Da ne iskoristimo EU sredstva za onkološki plan, to je neprihvatljivo

Datum:

Ekspert međunarodnog kredibiliteta i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva na učestale komentare o povećanim troškovima liječenja raka u našoj zemlji, a “nevidljivim” rezultatima odgovara:

– Kako to da smo toliko investirali, a toliko malo dobili? Ne bih se s tim nimalo složio. Prije 10ak godina detektirali smo 20ak tisuća tumora godišnje, sada 25 tisuća tumora godišnje. Danas je odnos mortaliteta i incidencije bolji nego ikada. Prave rezultate naših ulaganja ćemo vidjeti za pet do deset godina. Kad sam uvjeren da ćemo s potpunom implementacijom Plana spasiti više od pet tisuća, možda i sedam tisuća života – kaže prof. Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

Medijan preživljenja oboljelih od raka bubrega danas je utrostručen, vjerovatnost izliječenja malignog melanoma gotovo 50 posto, pomaci u dijagnostici, ali i liječenju se vide.

Kako će reći prof. Vrdoljak, moramo prihvatiti stvarnost i ne biti sarkastični nego shvatiti koliko je ovo pitanje nacionalno važno. Liječnik i znanstvenik koji je uz kolege i suradnike iznio kreiranje i donošenje spomenutog Nacionalnog plana protiv raka u ovom razgovoru navodi i neke obvezne dijelove Plana koji ne iziskuju novac, a koji bi donijeli bolje rezultate liječenja. Primjer tome su multidisciplinarni timovi koji i dalje nisu obligatorni.

Sto milijuna eura bespovratnih EU sredstava povijesna je generacijska prilika, opisat će.

– Mi nemamo pravo pred Bogom i ljudima ispustiti tu priliku zbog najrazličitijih gluposti. Imamo rokove kad ih moramo potrošiti. Ako bi se to desilo da ne iskoristimo sredstva koja su nam dana za tako važnu stvar ja bih to nazvao terorizmom. To je neprihvatljivo – jasan je prof. Vrdoljak s kojim razgovor možete pogledati u videu.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...