Osigurati prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju kao socijalnu uslugu na razini države
Ivana Kalogjera, foto: Neja Markičević/CROPIX

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same”  poziva odgovorne da projekt prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju postane socijalna usluga dostupna svim oboljelima od raka u državi.

Naime, u većini razvijenih zapadnoeuropskih zemalja onkološki pacijenti imaju pravo pet godina koristiti taxi za odlazak na terapiju na trošak svoje policije zdravstvenog osiguranja. U organizaciji udruge „Nismo same”, u Hrvatskoj je takva taxi usluga, besplatna za onkološke pacijentice, dostupna samo u Zagrebu, no ne financira ju zdravstveno osiguranje, već donacije građana.

U sklopu projekta “Nisi sama – ideš s nama”,   Taxi Zagreb od ožujka 2018. do danas prevezao je  437 pacijentica na terapiju i odradio 15.000 vožnji,  u vrijednosti milijun kuna.

Udruga „Nismo same” želi da se sada sličan projekt uredi na razini cijele države, kao socijalna usluga,  po uzoru na Austriju, Nizozemsku i Njemačku, a za provedbu takvog pilot-projekta predlažu Zagreb.

Onkološki bolesnici tijekom liječenja gube posao ili su na bolovanju i žive od malih primanja. Uz borbu za goli život i bez psihološke potpore, suočeni su s cijelim nizu egzistencijalnih problema. Tražimo da se ta situacija promijeni i da se konačno donesu neki programi i projekti koji će na svebuhvatan način voditi brigu o tim ljudima, poručuje predsjednica udruge Ivana Kalogjera.

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments