fbpx
UdrugeOlakšati borbu protiv raka - osnovana Liga Makarske rivijere

Olakšati borbu protiv raka – osnovana Liga Makarske rivijere

Početak godine donio je tračak optimizma za oboljele od karcinoma na makarskom području gdje je osnovana Liga za borbu protiv raka Makarske rivijere. Pacijenti podno Biokova, a uglavnom je riječ o ženama, liječe se u Splitu, Zagrebu, no kada im treba ruka pomoći, savjet, razgovor, psihološka pomoć, tada su bile prepuštene same sebi.
Kroz takvo je iskustvo prošla i Gordana Miloš, jedna od osnivačica ove Lige, iza koje je desetljeće preživljenja od karcinoma. Kako kaže, sama je prošla kroz sve faze bolesti i jako dobro razumije sve oboljele.

Liga za borbu protiv raka Makarske rivijere
Emilija Kajan Meglić ( lijevo) i Gordana Miloš ( desno), foto: privatna arhiva

– Razgovarajući sa ženama zaključile smo kako doista nedostaje udruga. Žene su nakon dijagnoze patile u tišini, same i zato mi je osnivanje Udruge ili Lige bila dodatan motiv. U Ligu se mogu učlaniti svi onkološki pacijenti, ne samo oboljele od karcinoma dojke. Predsjednik Lige protiv raka Korčula Pelješac Mljet Lastovo, Niko Violić, nagovarao me da osnujemo Ligu. Kako sam prije tri godine željela osnovati Udrugu žena liječenih na dojci, ova ideja se nadogradila, krenuli smo u administrativne pripreme. Mnogo nam je pomogla dr. Vesna Fridl – priča nam Gordana Miloš koja je izabrana za predsjednicu Lige.

Stručno znanje

Kako čovjek kroz život malo toga može napraviti sam, Gordani su u osnivanju mnogo pomogle Marijana Pavičić Bartulović i Emilija Kajan Meglić, a posebno je bilo njihovo stručno znanje. Gordana i Marijana su sveučilišne magistre fizioterapije i CES Cancer Excersise Specialist za 27 vrsta karcinoma. Gordana je i specijalist za rak dojke te limfoterapeut. Emilija poput Gordane broji desetljeće preživljenja s rakom dojke. Sve ovo itekako će im pomoći u radu Lige koja ima brojne planove.

Vijest o osnivanju Lige u gradu podno Biokova izvrsno je odjeknula među onkološkim bolesnicima. Za sada je rad Lige podijeljen u šest općina; Brela, Baška voda, Makarska, Tučepi, Podgora i Gradac, u kojima će rad biti povjeren jednoj voditeljici. Nakon osnivanja slijedi registracija Lige te počinju s akcijama. Kako najavljuju, u Makarskoj će biti smješteni u Trgovačkom centru Sv Nikola.
Život s karcinomom, kažu ove hrabre žene, nije lagan. No život s karcinomom uz Ligu za borbu protiv raka Makarska postat će lakši, ljepši s puno optimizma. A optimizam je, složit će se, ono što treba svima, posebno onkološkim pacijentima.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike