fbpx
AktualnoNovom metodom snimanja znanstvenici smanjili izloženost zračenju tijekom RTG-a

Novom metodom snimanja znanstvenici smanjili izloženost zračenju tijekom RTG-a

Moderne kamere i dalje se oslanjaju na isti princip koji su koristili prije 200 godina: umjesto komada filma, danas je senzor slike izložen na određeno vrijeme kako bi se snimila slika. Međutim, proces također bilježi šum senzora. To predstavlja znatan izvor smetnji, osobito kod duljeg vremena ekspozicije.

Zajedno s kolegama iz Švicarske, Francuske, Nizozemske i SAD-a, dr. Adrian Losko i njegovi kolege s TUM-a u Heinz Maier-Leibnitz Zentrumu (MLZ) sada su razvili novu metodu snimanja koja mjeri pojedinačne fotone na vremenski razlučenom i prostorno rješenoj osnovi. To omogućuje odvajanje fotona od ometajućeg šuma, uvelike smanjujući smetnje.

– Naš novi detektor omogućuje nam da uhvatimo svaki pojedini foton i tako prevladamo mnoga fizička ograničenja tradicionalnih kamera”, kaže dr. Adrian Losko, znanstvenik u NECTAR postrojenju za neutronsku radiografiju Heinz Maier-Leibnitz Zentrum-a na Tehničkom sveučilištu u Münchenu (TUM).

To bi značilo manju radioaktivnu izloženost i više detalja pomoću rendgenskih zraka. Novi detektor može se primijeniti i u medicinskim područjima. Prilikom izrade rendgenske slike slomljene kosti, na primjer, lakše bi se otkrile fine strukture, a istodobno bi se pacijentova izloženost zračenju svela na minimum.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike