fbpx
Prava pacijenataNovoizabrani liječnik u roku tri dana mora dobiti dokumentaciju pacijenta

Novoizabrani liječnik u roku tri dana mora dobiti dokumentaciju pacijenta

Pacijenti odnosno osiguranici HZZO-a imaju pravo na slobodan izbor liječnika primarnog ginekologa, pedijatra, opće medicine odnosno obiteljskog liječnika te zubara. Izbor je to koji se u pravilu donosi prema mjestu prebivališta i na godinu dana nakon kojih osiguranici imaju pravo promijeniti izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Promjena u iznimnim slučajevima

Postoje definirani iznimni slučajevi kada se izabranog liječnika može promijeniti i u ranijem roku što je mogućnost u slučaju preseljenja osiguranika, ako je liječnik prestao s radom iz nekog razloga, ali i ako su narušeni odnosi na relaciji pacijent – liječnik. U svakom slučaju razlog treba upisati u obrazac koji je dostupan na stranicama HZZO-a ( ili u ordinaciji liječnika) – tiskanica naziva Izjava o izboru/promjeni izabranog doktora. Jedan dio ispunjava pacijent, a drugi dio tiskanice ispunjava odabrani liječnik i potvrđuje potpisom te pečatom. Ako su narušeni odnosi razlog promjene liječnika tada će o ovom pravu odlučivati posebno povjerenstvo.
Kod promjene izabranog liječnika dotadašnji liječnik u roku tri dana treba svu zdravstvenu dokumentaciju učiniti dostupnom novoizabranom liječniku. Kad je u pitanju odabrani pedijatar tada odluku o izabranom liječniku donosi roditelj odnosno skrbnik kao i u slučaju odabira ginekologa za djevojčice s navršenih 12 godina.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike