Nova potencijalna meta za lijek protiv upale pluća

Datum:

Bakterijska infekcija pluća pogađa i djecu i odrasle diljem svijeta, a upala pluća i dalje je čest uzrok prerane smrti u mnogim dijelovima svijeta, a milijuni ljudi umiru od nje svake godine. Kako bi olakšali razvoj učinkovitijih terapija, istraživači s Instituta Karolinska pokušavaju okarakterizirati imunološke mehanizme uključene u upalu pluća.
Nova studija pokazuje da je upalni medijator nazvan interleukin-26 (IL-26) presudno uključen u bakterijsku upalu pluća kod ljudi. Tijekom proteklog desetljeća, IL-26 se pojavio kao važan igrač u takozvanom urođenom imunološkom odgovoru, našoj prvoj liniji obrane od patogena. Ima ga u izobilju u dišnim putovima zdravih ljudi, a izloženost bakterijama stimulira povećano oslobađanje IL-26 od strane plućnih stanica i bijelih krvnih stanica.
Proučavajući uzorke ljudskog plućnog tkiva i dišnih puteva pacijenata s bakterijskom upalom pluća, znanstvenici su uspjeli pokazati da IL-26 ima složene modulacijske učinke na imunološki sustav i da protein izravno ubija bakterije za koje je poznato da uzrokuju upalu pluća.
– Antibiotici nisu dovoljni za liječenje upale pluća, a rezistencija na antibiotike je sve veći problem, naglašavajući potrebu za biološkim liječenjem ove globalne bolesti ubojice, kaže glavni autor Karlhans Che, istraživač na Institutu za medicinu okoliša Karolinska Instituta. Naši nalazi postavljaju IL-26 kao novu potencijalnu metu za biološko liječenje i naglašavaju da njegova uloga u upali pluća zaslužuje da bude dalje procijenjivana, i istraživana.
Istraživanje su financirali Švedska zaklada za srce i pluća, Švedsko istraživačko vijeće, Region Stockholm i Švedsko društvo za medicinska istraživanja.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...