Njemački odbor ne preporučuje rutinsko covid cijepljenje male djece

Datum:

Pfizer cjepivo protiv covida za bebe od šest mjeseci do četverogodišnje djece bi se trebalo dati samo u slučaju rizika ozbiljne bolesti od ovog infekta. Zaključak je to i službena preporuka njemačkog savjetodavnog tijela za cijepljenje, STIKO. Kako prenosi Reuters, zaključili su kako nema jasnih dokaza za široku primjenu u ovoj dobnoj skupini. Istovremeno nedostaju dokazi o isključivanju rijetkih nuspojava. Preporuka se odnosi i na Modernino covid cjepivo, ali ono nije posebno istaknuto budući ga je u Njemačkoj nestašica.

Sve što se u medicini radi mora imati jasnu indikaciju, poručio je Thomas Mertens, predsjednik ovog tijela.
Cjepivo naprosto neće pružiti dovoljnu zaštitu protiv vladajućih omikron varijanti na način da će spriječiti da virus prenesu. Stoga ga ne smatraju učinkovitim za zaštitu starijih i slabijih ukućana cijepljenjem djece.
Također su ostali pri preporuci da je za djecu od pet do 11 godina dovoljna jedna covid doza. To je u suprotnosti od EU preporuke o dvodoznom cijepljenju te populacije.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...