Nakon terapije povratak covid simptoma
Foto: Shutterstock

Povratak covid simptoma nakon terapije lijekom Paxlovid tema je u SAD-u nakon prijava oboljelih koji svoja iskustva dijele i na društvenim mrežama.
Pfizer, koji je proizvođač ove terapije za covid, objavio je kako iz praćenja više od 300 tisuća covid oboljelih na terapiji Paxlovidom relaps bolesti je detektiran kod njih 0,03 posto odnosno kod jednog oboljelog na njih tri tisuće.

Opisuju, kako prenosi Reuters, da je to niža stopa nego u kliničkom ispitivanju Paxlovida gdje je oko dva posto ispitanika iskusilo povratak simptoma bolesti nakon uzimanja tog lijeka. Iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) nejasnim su opisali zašto do ovog dolazi, ali su jasnog stava kako se unatoč povratku bolesti nakon jednog ciklusa terapije Paxlovidom liječenje ne produžava odnosno ne uzima se još jedan ciklus lijeka. Iz kompanije su pak suprotnog stava pozivajući se na iskustva liječnika i pacijenata koji su nakon drugog ciklusa riješili se covid simptoma. Službena uputa zasad je bez takve preporuke, a nastoji se utvrditi zašto dolazi do povratka bolesti o čemu je jedan od smjerova istraživanja to što virus mutira tijekom samog liječenja.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments