fbpx
UdrugeLjubav na djelu cijele godine, ne samo prigodno

Ljubav na djelu cijele godine, ne samo prigodno

U Hrvatskoj se godišnje prosječno otkrije 180 novovoboljele djece s malignim bolestima. Liječenje je dugo i teško, prosječno traje 2 godine, djeca su podvrgnuta teškim procedurama, zajedno s roditeljima i strahom za svaki slijedeći korak. Najmanje što bi trebalo je dozvoliti majkama 24-satni boravak uz djecu, pogotovo najmanju, što dosad na KBC-u Rebro nije uspjelo, kaže nam predsjednica Udruge Ljubav na djelu, Ljiljana Vuletić. Na Institutu za tumore to je zadovoljavajuće. Ako znate da se tih 180 djece prosječno liječi dvije godine već ih je 360, neki se liječe i više godina, 3 ili 4, imaju recidive, problemi postaju kompleksniji. Zadovoljavajuće je stanje na Institutu za tumore, ističe Vuletić, i ono najizvrsnije što imamo su stručnjaci, jer naši liječnici izliječe 75 posto djece, a mnogi od njih sami plaćaju, ili im udruga katkad plati kongrese, što bi trebala država. Značajan je i problem što palijativna skrb za djecu prema postojećim onkološkim smjernicama kod nas nije uvedena, pa je stanje ostalo isto unatoč tome što je pravobraniteljica za djecu na taj nedostatak upozoravala više puta.  

Razni načini afirmacije potreba

Između ostalih ciljeva su promicanje ljudskih vrijednosti, motivacija i inicijativa za društvene promjene koje bi olakšale stanje djece i obitelji čija su djeca oboljela od malignih bolesti. Humanitarni rad, projekti i akcije način su afirmacije potreba osoba, a pogotovo djece sa smanjenim mogućnostima, podizanje razine društvene svijesti i javnog mišljenja o problemima drugih, kreativnim aktivnostima, glazbenim i drugim humanitarnim programima. Pomoć je usmjerena na bolesnu djecu, posebno onu oboljelu od malignih bolesti i njihovim roditeljima. Isto tako promicanju ljudskih vrijednosti i prava, osobito kroz zdravstveni sustav, te zaštiti prava pacijenata, posebno dječjih prava, ali i zaštita ljudskih prava općenito. Premda je 15.veljače međunarodni Dan djece oboljele od malignih bolesti, Udruga Ljubav na djelu nastoji pokazati da nije riječ o sloganu nego pristupu kojim se članovi i profesionalci koji ih podupoiru bave svaki dan. Tome se ima zahvaliti činjenica da se mnoga djeca oboljela od teških malignih bolesti liječe uz maksimalne napore profesionalaca i roditelja i da je društvo ipak osjetljivo na tu, jednu od najranjivijih društvenih skupina. 

Načini kako do tih ciljeva stižu su prikupljanje i raspodjela humanitarne pomoći su propisani kao i mjerila te način raspodjele humanitarne pomoći ove udruge. Traženje donatora stalan je zadatak, dobrotvorne priredbe i koncerti, također. U tu je svrhu nužna i stalna medijska promocija svih aktivnosti, savezništvo s javnošću i suradnja sa svim ustanovama i asocijacijama počevši od lokalne do državne razine te sa zdravstvenim i socijalnim, ali i gospodarskim subjektima. Predavanja, tribine, stručni skupovi, sudjelovanje na kongresima, nužan su dio edukativnog djelovanja. Jačanje suradnje na audiovizualnim projektima također su dio aktivnosti, ali i općenito suradnja unutar Hrvatske i na međunarodnom planu kako bi se sva novija saznanja brzo prenosila u naše prilike. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike