Liječnička komora: Lauca je trebalo davno razriješiti
Predsjednik HLK, dr. Krešimir Luetić, foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Nakon najave razrješenja molekularnog biologa Gordana Lauca iz vladina Znanstvenog savjeta, Hrvatska liječnička komora pozdravila je taj potez izvršne vlasti, ali i poručila da je to trebalo odavno napraviti zbog Laucova višemjesečnog, kontinuiranog štetnog javnog djelovanja.

Komora podsjeća da je još u srpnju ove godine Vladi uputila zahtjev za Laucovim razrješenjem. „Njegovi destruktivni javni istupi kojima je uporno omalovažavao opasnost od covida-19 i dovodio u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti, dodatno su narušavali povjerenje građana u institucije i znanost”, ocjenjuje Liječnička komora.
Laucovi neznanstveni i populistički istupi postali su i institucionalni problem jer je govorio kao član vladina Znanstvenog savjeta, poručuju iz Liječničke komore.
Ocjenjuju i da bi za borbu s pandemijom bilo učinkovitije da je Vlada pravodobno prihvatila upozorenja strukovnih organizacija, struke i istaknutih znanstvenika o neodgovornosti i neprihvatljivosti Laucova javnog djelovanja.
Komora je pozdravila i proširenje primjene covid potvrda ističući njihovu dvostruku korist.

Covid potvrde, navodi Komora, pridonose ranoj detekciji zaraženih i asimptomatskih necijepljenih građana, a utječu i na porast broja cijepljenih. U zdravstvu se tako od početka njihova uvođenja broj onih koji se moraju testirati smanjio čak za dvije trećine. „Njihova uspješnost i korisnost u borbi s pandemijom je nepobitna”, ističe HLK.
Komora upozorava kako je Hrvatska  došla korak do strašne brojke od 10.000 preminulih od covida te cijepljenje, uz pridržavanje epidemioloških mjera, spašava živote.  Stoga je u ime svih hrvatskih liječnika još jednom pozvala građane da se cijepe i tako zaštiti sebe i druge.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments