Lauc objavio da cjepiva loše štite od zaraze; uslijedile reakcije i demantiji
Gordan Lauc, foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Član vladina Znanstvenog savjeta, molekularni biolog Gordan Lauc objavio je na facebooku osvrt na ovotjedni sastanak Savjeta napisavši da je gotovo uspostavljen konsenzus oko toga da su „cjepiva loša zaštita od zaraze”.

„Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…”, napisao je Lauc.

Poslije je u izjavi za N1 to pojasnio rekavši da „bolest i zaraza nisu isto”.

„Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprječavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu”, objasnio je Lauc.

Ubrzo su ga demantirali iz Vlade poručivši da su netočne tvrdnje da je stav „Znanstvenog savjeta da cjepiva loše štite”. Ističu i da je Znanstveni savjet u potpunosti suglasan o važnosti nastavka cijepljenja.

Reakciju na Laucovu objavu najavili su i članovi Znanstvenog savjeta koji se ne slažu s tvrdnjom da cjepivo loše štiti od zaraze. Poručili su da će se u četvrtak obratiti javnosti zajedničkim pismom.

Članovi Znanstvenog savjeta su, među ostalima, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić, Ozren Polašek, Petra Klepac,Andreja Ambriović Ristov i Zvonko Kusić.

Na sastanku u utorak bili su, osim dijela Znanstvenog savjeta, i premijer Andrej Plenković te ministri Davor Božinović i Vili Beroš.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments