fbpx
UdrugeKUZ - Koalicija udruga u zdravstvu

KUZ – Koalicija udruga u zdravstvu

Zajedno do poboljšanja zdravlja i zdravstvenog sustava

Koalicija udruga u zdravstvu, već afirmirana i poznata kao KUZ je nacionalni nezavisni, nepolitički i neprofitni savez organizacija pacijenata osnovan 2002. godine. Osnovni ciljevi rada KUZ-a, s kojma nas upoznaje predsjednik Ivica Belina, prof. edukac. Reh, su zaštita i promicanje prava pacijenata u zdravstvenom sustavu, ali i promicanje obveza pacijenata, univerzalnu, jednaku i jednakopravnu dostupnost zdravstvene zaštite. Ciljevi su i razvijanje aktivne uloge pacijenata u zdravstvenom sustavu ali i vlastitom liječenju, te sudjelovanje u kreiranju i provođenju javnih politika u zdravstvu.


Broj udruga članica je 30, a tu su uz udruge i nacionalni savezi oboljelih od raznih skupina bolesti (dijabetes, rijetke bolesti, maligne bolesti, multipla skleroza, autoimune bolesti). KUZ surađuje s brojnim civilnim i stručnim organizacijama, a među najvrijednijima je svakako ona sa stručnim društvima medicinskih i zdravstvenih djelatnika.


Za ostvarivanje pojedinih ciljeva i programskih aktivnosti, KUZ osniva po potrebi neformalne skupine koje se zajednički zalažu za rješavanje pojedinih problema u zdravstvenom sustavu ili potrebe pojedinih skupina pacijenata. Možda najbolji primjer je neformalna platforma Onkologija.hr, koja okuplja udruge pacijenata oboljelih od malignih bolesti, a prvenstveno je nastala iz potrebe objedinjavanja glasa pacijenata o potrebi donošenja nacionalnog plana protiv raka. Kasnije je dobila i svoju elektronsku inačicu www.onkologija.hr koja služi edukaciji i informiranju onkoloških pacijenata i njihovih obitelji, te za direktnoj komunikaciji i pitanjima pacijenata kontakt@onkologija.hr

Utjecaj na javne politike

Druga važna aktivnost, usmjerena je na podizanje svijesti o problemu poremećaja kontinencije, koji su povezani s brojnim bolestima i stanjima i o kojima se rijetko govori zbog stigme koju poremećaji kontinenecije nose onima koji od njih pate.


KUZ je u podizanju svijesti o raku, kao širokom i teškom, ne samo javno-zdravstvenom već i društvenom problemu kojeg je potrebno sustavno rješavati na više razina, prepoznat na nacionalnoj, regionalnoj, europskoj i internacionalnoj sceni, te se aktivno uključuje u kreiranje javnih politika na svim navedenim razinama, uz multisektorsku suradnju i partnerstvo svih dionika zdravstvenog sustava.

Uz sve navedeno, KUZ je proveo i nekoliko samostalnih ili suradničkih istraživačkih projekata, usmjerenih na istraživanje potreba pojedinih grupacija pacijenata, kvalitetu života i ishode liječenja prema iskustvu pacijenata. Rezultati navedene istraživačke djelatnosti koriste se u zagovaračkim aktivnostima, za potrebe strateškog planiranja, planiranja aktivnosti i slične.

Kontakt podaci:
Koalicija udruga u zdravstvu
Trpimirova 11, 10000 Zagreb
kuz@kuz.hr
kontakt@onkologija.hr

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike