fbpx
AktualnoIzložba o 100 godina medicinskog otkrića inzulina

Izložba o 100 godina medicinskog otkrića inzulina

Inzulin, jedno od najvećih medicinskih otkrića, prije sto godina otkrili su 1921. Frederic Banting i Charles Best. Prvi je put primijenjen 1922., a u komercijalnoj je proizvodnji od 1923. godine.

– Zahvaljujući serijskoj proizvodnji inzulina od tada su spašeni milijuni života. Otkrićem inzulina kao i neprestanim napretkom u liječenju šećerne bolesti, danas osobe s dijabetesom mogu živjeti jednako dugo i kvalitetno kao i one koje nemaju dijabetes, rekla je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga koji je organizirao izložbu i provodi  edukativnu kampanju „Pokreni se!“.

Suvremeni život s nezdravom prehranom i premalo kretanja vodi do visokog broja oboljelih od šećerne bolesti. A koliko ih tek šeta gradom, a da ni ne znaju da boluju od šećerne bolesti. No, ne idu na preglede, pa ne znaju. To je nešto što se mora hitno promijeniti. Stoga se reaktivira Radna skupina Ministarstva zdravstva koja će donijeti Plan prevencije šećerne bolesti, istaknuo je na otvorenju izložbe državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić.
Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević upozorila je da su oboljeli od šećerne bolesti posebna pogođeni pandemijom.

Smatramo da je važna prevencija i pregledi kod liječnika, na kojima, na žalost, velik broj oboljelih nije bio u ove posljednje dvije godine, istaknula je Šentija Knežević.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike