Covid potvrde i dalje nisu obavezne u primarnoj i na hitnoj

Datum:

S obzirom na to da je dopunjena odluka o sigurnosnim mjerama u zdravstvu, HZJZ ističe da se njome ne mijenja broj osoba koje su dužne imati covid potvrdu.
Naglašavaju da se obaveza predočenja covid potvrda nikako ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i na hitnoj pomoći.
Dopunjenom odlukom o posebnim sigurnosnim mjerama u zdravstvu, koja je na snazi od 25. siječnja, izvršena su samo pravno-formalna usklađivanja sa zakonom, dok se krug obveznika na koje primjenjuje prethodna (stara) Odluka nije niti širio niti smanjivao, dakle ostao je isti”, kažu iz HZJZ-a.
Jedina je novina koju donosi odredba da ustanova zdravstvene skrbi sada ima zakonsku obavezu provjeravati covid potvrde te da joj se propisuje prekršajna odgovornost ako to ne učine.
Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je za Jutarnji list da će se covid potvrde tražiti, kao i prije, pacijentima koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata, a tražit će se i za pratnju na porodu.
“Znači sve je ostalo potpuno isto i zdravstvena zaštita je osigurana i dostupna svima, a ovo su prilagodbe zakonskim odredbama”, kaže Beroš i dodaje da je očito u dijelu medija došlo do nekog krivog tumačenja.

Podijelite objavu:

spot_img

Popularno

Ostalo
Related

Splitski kirurg Jakov Meštrović o pristupu djeci i specifičnostima liječenja djece

Artroskopija koljena specifičnost je dječje kirurgije KBC Split, a...

Omikron zaraznijih varijanti u Hrvatskoj sve češći

Podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15...

IRB iz Hrvatske EU sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je...

HZJZ: nema novih sumnjivih slučajeva majmunskih boginja

Nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, Hrvatski...