OstaloHZJZ: Bolnice ne mogu uvjetovati liječenje negativnim PCR testom na COVID-19

HZJZ: Bolnice ne mogu uvjetovati liječenje negativnim PCR testom na COVID-19

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izrijekom stoji da zdravstvene ustanove “ne mogu uvjetovati primitak pacijenata negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati”.

Naravno da se to posebice odnosi na pacijente koji imaju neko hitno medicinsko stanje ili ako odgađanje nekog postupka i pretrage može pogoršati njihovo zdravstveno stanje. Razlog tomu, dakle, ne smije biti izostanak “svježeg” negativnog rezultata brisa na COVID-19.

S druge strane, razumljiv je zahtjev bolnica koje ovim postupkom nastoje spriječiti ulazak virusa u svoje ustanove. Neke imaju no mnoge, međutim, nemaju mogućnost vlastitih laboratorijskih kapaciteta za ovo testiranje. Iz HZJZ-a pak navode da su “ovakvi zahtjevi osobito problematični kod hospitalizacije nakon vikenda, neradnih dana i sl.).

Ako zdravstvena ustanova ima PCR dijagnostiku SARS-CoV-2, treba osigurati obavljanje dijagnostike takvim pacijentima u svojoj ustanovi, da se izbjegne opterećivanje sustava temeljenog na uputnicama izabranog liječnika – stav je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike